Norrbotten ligger fortsatt näst sämst i landet på att uppfylla vårdgarantin för operationer, visar färsk statistik från nyhetsbyrån Newsworthy.
I juli månad var det 2 938 av de 4 438 patienter, eller 66 procent, som tvingades vänta 90 dagar eller mer på en operation. Av dessa kan finnas patienter som själva valt att vänta på operation.
Antalet som väntar är dock betydligt fler än en typisk julimånad, snittet för de fem åren före pandemin låg på 42 procent.
– Det handlar om att ha personal och ha kompetens både på läkare- och sköterskesidan. Det handlar om hela kedjan, allt från biomedicinska analyser till undersköterskor, sköterskor och läkare. Det är den avgörande frågan. Det är därför vi satt i gång den här upphandlingen med 38 bolag för att vi såg det här framför oss att det skulle bli problem, säger regionrådet Kenneth Backgård.
Under fjolåret lade Region Norrbotten 500 miljoner kronor som ska användas för upphandling av operationer i andra län för att komma till rätta med vårdköerna. I dagsläget har 165 patienter skickats till andra orter inom ramen för den upphandlingen. För närvarande har det endast varit patienter som behöver knä eller höftoperationer som skickats.
– Det är begränsningar även på andra håll och som patient har man inte alltid möjlighet att åka någon annanstans och operera sig om man är äldre eller har andra svårigheter – så det löser inte allting, säger Läkarföreningens ordförande Gunilla Engström och fortsätter:
– Från vårt perspektiv som läkare ser vi också långsiktiga problem med att sälja bort operationerna och det är att utbildningsmiljön för våra ST-läkare blir försämrad, så det blir risk för ytterligare försämring i ett långt perspektiv att vi inte klarar av att operera våra egna patienter i regionen.
De uppskjutna operationerna till följd av pandemin förklarar delvis de ökade köerna, något som troligen kommer att ta flera år att komma tillrätta med.
– Det som har dämts upp under två år det fixar man inte på ett halvår, säger Kenneth Backgård.
Det är också stora skillnader mellan olika vårdtyper. Skillnaden mot normalläget är störst inom ögonsjukvård. Här tvingades 60 procent av patienterna vänta längre än 90 dagar i oktober, vilket är plus 31 procentenheter jämfört med ett vanligt år.
Andra vårdtyper påverkats mycket mindre, som urologi, där 62 procent behövde vänta längre än 90 dagar, vilket är plus 7 procentenheter jämfört med ett vanligt år före pandemin.