Vi har tidigare berättat om flytten av barn- och ungdomspsykiatrin från Barnhuset till psykiatrihuset vid Sunderby sjukhus. Beslutet har väckt protester och kritik har riktats mot att patienter, barn och vuxna, ska dela uteplats. Även med tidsbestämda utevistelser har krockar mellan de båda patientgrupperna setts som ofrånkomligt.
– En flytt av barnpsykiatrin, till lokaler i anslutning till vuxenpsykiatrin är förkastlig och det finns flera brister. Vuxna med psykiska störningar i närheten av barn med psykiska störningar ökar risken för oönskade incidenter. Det finns inga presenterade detaljerade beskrivningar som visar på att väsentliga utrymmen finns, till exempel för utevistelse, säger Kenneth Backgård, Sjukvårdspartiet.
– De kommer inte vara i samma rum men det kommer bara vara en dörr som skiljer dem åt. Psykiskt sjuka vuxna, kanske missbrukare, i närheten av barn som kanske inte vet hur de ska hantera olika situationer, fortsätter han.
Den 13 juni går flyttlasset till de nya lokalerna där det fortsatt kommer att erbjudas sex vårdplatser. Bakgrunden till flytten är att Barn- och ungdomspsykiatrin tidigare fått kritik från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, för att verksamheten inte klarar lagkraven kopplade till LPT, lagen om psykiatrisk tvångsvård. I de nuvarande lokalerna fanns inte möjlighet att avskilja barn och unga och ta ut dem på utevistelser dagligen på det sätt som lagen kräver.
Enligt Christina Vikström, verksamhetschef Barn- och ungdomspsykiatrin, är en risk- och konsekvensanalys genomförd.
– Jag tycker vi har säkerställt det vi behöver säkerställa. Barnen ska inte kunna se in mot vuxenpsykiatrin och deras rastgård och de rum där barnen och föräldrarna vistas mest är inte placerade ut mot grönområden, säger hon.
En separat rastgård för barn- och ungdomspsykiatrin är beviljad men kommer att bli klar senare.
– Det viktigaste har varit att få ändamålsenliga lokaler och kunna bedriva vård. Det är inte realistiskt att tänka allt ska ske på en gång, säger Christina Vikström.
Sjukvårdspartiet är även fortsatt kritiskt till förslaget att slå samman psykiatrin i Piteå och Sunderbyn då man menar att antalet vårdplatser skulle minska. Förslaget fanns redan förra mandatperioden.