– De två närmaste veckorna blir avgörande, säger Atso Romakkaniemi, forskare vid det finska naturinstitutet Luke.
Statistiken från laxräknaren vid Kattilakoski visar att cirka 6500 laxar passerat fram till 17 juni.
De senaste dagarna har uppgången stabiliserats med omkring 600–800 laxar per dag, vilket kan tyda på en notering i linje med förra årets 10 000 laxar totalt. Det är fjärran från rekordåren. Exempelvis 2014 noterades över 100 000 laxar. Ett normalt år innebär 50 000 laxar.
– Det kan som bäst bli ett normalt år, men det är svårt att förutse vad som händer senare i sommar. Det som är avgörande är hur stor stigningen blir på den mindre laxen, som alltid sker senare under sommaren, säger Romakkaniemi.
Även för Jockfall i Kalix älv och laxtrappan i Lina älv är siffrorna blygsamma. Fram till 18 juni hade 226 laxar passerat Jockfall och 90 Lina älv.
– Tillgången på lax är dålig i Kalix älv, men det är en trend som gäller hela Sverige. Jag tror det fångats mellan 15–20 laxar i Jockfall hittills, vilket är väldigt få. Men de säger att uppgången kan vara lite senare i år. Det var tidig vår i älvdalen men vid kusten låg isen kvar längre, vilket kan ha påverkat uppgången, säger Ronny Landin, vars familj driver campen i Jockfall.
Där rekommenderar man gästerna att släppa tillbaka all lax som fångas.
– Vi ska absolut dra vårt strå till stacken. Kustfiskarna här uppe får också dåligt. Där handlar det dock om deras levebröd. Men det stora problemet finns i Östersjön, där trålarna gör rent, säger Ronny Landin.