Fortsatt bostadsbrist i hälften av kommunerna

Det ekonomiska läget begränsar bostadsbyggandet i ett Norrbotten med bostadsunderskott i 7 av 14 kommuner, enligt länsstyrelsens årliga bostadsmarknadsanalys. Flera kommuner larmar om kompetensbrist inom samhällsplanering.

Det byggs för lite bostäder i hälften av Norrbottens kommuner, enligt länsstyrelsens färska analys.

Det byggs för lite bostäder i hälften av Norrbottens kommuner, enligt länsstyrelsens färska analys.

Foto: Emma Eriksson

Norrbotten2023-06-15 11:29

Folk behöver flytta till Norrbotten för att det ska gå att klara en industriell omställning med stora planerade etableringar. Men bostadsbyggandet begränsas av både ekonomiska faktorer och kompetensbrist, enligt analysen som utgår från Boverkets bostadsmarknadsenkät till kommunerna.

Antalet påbörjade lägenheter föll mellan 2021 och 2022 och kurvan ser ut att fortsätta neråt i år. Bara två kommuner bedömer att de har överskott på bostäder medan fem svarat att de har en bostadsmarknad i balans. Samtidigt som det finns behov av ökat byggande påverkas bostadsmarknaden av omvärldsfaktorer som lett till hög inflation, höga räntor, kostnadsökningar och minskat konsumtionsutrymme.

– Det händer mycket positivt i Norrbotten, samtidigt som planeringsförutsättningarna ser olika ut beroende på var i länet fokus läggs, säger landshövdingen Lotta Finstorp i en kommentar.

De statliga investeringsstöden togs bort vid årsskiftet och det har gjort det svårare för byggföretagen att få ihop sina kalkyler och att finansiera nya flerbostadshus.

"De statliga investeringsstöden har varit viktiga incitament för byggandet av bostäder till relativt lägre boendekostnader i länet. Besluten att avveckla dem och sedan avsluta dem utan utfasning, samtidigt som kostnaderna för byggproduktionen ökar, är därför bekymmersamma för länets bostadsförsörjning", skriver länsstyrelsen.

undefined
Landshövdingen Lotta Finstorp konstaterar att 2023 ser ut att bli ett tufft år för både företag och hushåll.

En stor skillnad jämfört med förra året är att fem kommuner uppgett att byggandet begränsas av konflikter med allmänna och nationella intressen.

Svåra avvägningar gör att processerna tar längre tid, när de egentligen bör kortas.

Fyra kommuner bedömer att de har svårt att rekrytera plan- och bygglovshandläggare samt mark- och exploateringsingenjörer, vilket hämmar möjligheten att göra bra avvägningar och få bra beslutsunderlag. Fjällkommunerna har särskilda utmaningar inom samhällsplaneringen och därför ska länsstyrelserna i norra Sverige genomföra en förstärkt nulägesanalys i dialog med kommunerna.

Lotta Finstorp konstaterar att 2023 ser ut att bli ett tufft åt för både företag och hushåll. Främst är det hushållen med små marginaler som drabbas av hyreshöjningar och andra kostnadsökningar, som höjda matpriser. Hälften av kommunerna har svarat att det är svårt för privatpersoner att få lån på grund av hårda lånevillkor och lika många bedömer att byggherrarna har samma problem. Fler kommuner upplever även en svag andrahandsmarknad jämfört med förra året.

Den stora utmaningen för Norrbotten är att öka inflyttningen. Länsstyrelsen vill därför skapa ett råd för attraktiva och hållbara livsmiljöer tillsammans med kommuner och andra aktörer.

Behovet av tillfälliga entreprenörsbostäder har ökat kraftigt. Enligt Anna-Karin Abrahamsson, sakkunnig vid länsstyrelsen, berör det inte bara de fyra kommuner där stora industrietableringar pågår utan det är en viktig fråga för angränsande kommuner.

– Entreprenörsbostäder/tillfälliga bostäder i större skala medför utmaningar för kommunernas planering eftersom det finns ganska lite kunskapsunderlag om förutsättningar kring lokalisering och konsekvenser, inte minst kopplat mot social hållbarhet. Länsstyrelsen har därför som ett stöd för kommunerna i deras fysiska planering upphandlat en kunskapsöversikt som kommer att vara klar till hösten, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!