Fredagen den 13 maj skulle polisen tillsammans med en delegation från länsstyrelsen, däribland en veterinär, djurskyddshandläggare och jurist, genomföra ett omhändertagande av "ett 50-tal kossor" på en bondgård i Norrbotten. Länsstyrelsen hade gjort en en kontroll i aril och funnit att det fanns individer som var i dåligt skick och "tappat hull" sedan senaste kontrollen i november 2015.
Myndigheterna vet egentligen inte hur många djur det funnits på gården.
– På kontrollen i april gick djuren fritt i på en stor åker och det gick inte att komma åt dem. Man gjorde en uppskattning på omkring 50 djur, säger Martin Wass.
På kontrollen i april uppmärksammades brister på foder och undernärda djur med oproportionerligt stora huvuden. Polisen hade ringt runt till flera bondgårdar för att hitta någon som kunde tänka sig att ta hand om djuren medan utredningen pågick. Till slut hittade polisen en bonde i Västerbotten som var beredd att ta emot drygt 50 djur.
När polis och länsstyrelsen anlände till bondgården tidigt på morgonen fredagen den 13 var alla djuren borta. Från den dagen hade bonden sju dagar på sig att rapportera till Jordbruksverket vad som hade hänt djuren.
– Alla nötkreatur har individnummer som berättar vem som äger djuret och vilken plats de är på. Det är viktigt ur smittskyddssynpunkt, säger Erika Johansson, chef på djurskydds- och veterinärenheten på länsstyrelsen i Norrbotten.
En vecka senare, i fredags, hade bonden rapporterat in att 17 av djuren hade gått till slakt, och det ska ha skett på torsdagen innan omhändertagandet. Han uppgav också att 27 djur var sålda.
Totalt hade bonden 58 djur registrerade på sig i fredags.
– Det är fortfarande 14 djur som skulle ha varit inregistrerade i Jordbruksverkets centrala databas. Vi vet inte var de är. Så är det, säger Martin Wass till NSD på måndagsförmiddagen.
Hur agerar ni utifrån det?
– Beslutet säger att vi ska omhänderta alla djur som hålls av bonden. Om vi får reda på var djuren är kommer vi att omhänderta dem.
Sent på måndagen framkom också att bonden registrerat ytterligare fyra djur på sig själv, så totalt handlar det om 18 nötkreatur som är försvunna. Länsstyrelsen misstänker att de kan vara vid liv.
– Om någon vet mer kring var dessa djur tagit vägen kan de kontakta oss, säger Erika Johansson.
Alla 17 djur som gick till slakt dagen innan polisen skulle omhänderta dem var i dåligt skick. Det framgår av ett protokoll från den veterinär som besiktade djuren innan slakten. Djuren var magra, hade smutsig, ojämn, glanslös och torr päls av längre karaktär samt intorkad gödsel på utsidan av låren och under magen. Djuren hade stora huvuden jämfört med kroppen. Veterinärens slutsats var att de hade haft en brist på, eller för dåligt, foder.
Den här typen av ärenden är ovanliga i Norrbotten.
– Generellt har vi bra djurhållare i Norrbotten så det är sällan vi behöver göra omhändertaganden av nötkreatur, då ska det ha gått ganska långt, säger Erika Johansson.