Kan kärnvapen komma att placeras i Sverige i en krigssituation? Det är en öppen fråga då varken Sverige eller Nato tidigare befunnit sig i just den situationen.
– Det vet vi inte. Nato har anpassat sig till den långa fredsperioden precis som vi har gjort. Så de håller på att ställa om till en situation där man hanterar det ryska hotet. Det finns inga rutiner för det, säger Robert Dalsjö, försvars- och säkerhetspolitisk expert vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.
Frågan aktualiserades i veckan då statsminister Ulf Kristersson utfrågades i Sveriges Radios P1 Morgon. Han förklarade först att Sverige inte kommer att ha fasta trupper eller kärnvapen på svensk mark i fredstid och fortsatte:
– Om det blir krig hos oss, på vår mark, som Sverige dras in i efter anfall av andra, då är det en helt annan situation. Då har hela Nato nytta av det kärnvapenparaply som måste finnas i demokratierna så länge länder som Ryssland har kärnvapen, sade Ulf Kristersson.
I det försvarssamarbetsavtal (DCA) mellan Sverige och USA som Sveriges riksdag ska ta ställning till i juni finns fyra baser i Norrbotten listade: Kiruna, Boden, Luleå och Vidsel. Avtalet innebär att USA får tillgång till ett antal svenska militärbaser och kan lagra försvarsmateriel här.
Om USA skulle vilja placera kärnvapen på svensk mark i fredstid krävs många komplicerade procedurer innan det skulle vara aktuellt. Det berättar Robert Dalsjö, FOI.
– Kärnvapen är inte något man smugglar med i handbagaget och gömmer i ett trädgårdsskjul, utan de har en jättestor säkerhets- och kontrollapparat runt omkring. De har byggt särskilda valv där de förvaras och de har en särskild säkerhetsstyrka runt omkring. Vill USA bygga något i Sverige så krävs regeringens medgivande och bygglov. Det måste också fattas beslut i Nuclear Planning Group med enighet. Det finns väldigt många steg där Sverige kan säga nej, säger han.
Robert Dalsjö menar att regeringen ska ha handlingsfrihet i en krigssituation och hänvisar till sitt uttalande på X, tidigare Twitter.
"Vad folk inte verkar ha koll på är värdet av att en regering inte ska ha sina händer bundna i kris eller krig, utan ha handlingsfrihet att då göra det som ter sig bäst och klokast".