Hur många nyanlända som kommer att bli kommunplacerade är ännu inte bestämt. Regeringen har fortfarande kvar att ta ställning till Migrationsverkets förslag, men om man samtycker med förslaget innebär det att Norrbottens kommuner ska ta emot 285 nyanlända.
Man väljer antalet för varje kommun utifrån arbetsmarknadsförutsättningar, befolkningsstorlek och asylmottagande. I Länsstyrelsens uträkning bedömer man att Luleå och Piteå ska ta emot flest nyanlända, följda av Gällivare och Kiruna. Älvsbyn och Överkalix föreslås däremot att inte få ta emot någon.
Överkalix kommunalråd Sarah Karlsson (C) gillar inte det hon ser.
– Jag tycker att det är märkligt att vi hamnar i nollsegmentet. Jag hoppas att vi inte hamnar på noll när det slutgiltiga beslutet fattas, säger hon.
Karlsson menar att Överkalix behöver få in fler människor och att man, till skillnad från andra kommuner, inte har någon bostadsbrist.
– Varje individ räknas i ett samhälle, inte minst i en kommun som Överkalix där vi har minskad befolkning och hög medelålder. Naturligtvis är fler människor viktiga att få in och då är det tämligen ointressant var de kommer ifrån, säger Sarah Karlsson.
Det är möjligt för kommuner att göra egna överenskommelser – så till exempel Kalix, som föreslås ta emot 27 nyanlända, kan låta en del flytta till Överkalix i stället.
– Det är för tidigt att säga. Vi måste se över hur bostadssituationen ser ut innan vi uttalar oss. Men det behövs fler människor för att klara framtiden, säger Kalix kommunalråd Tommy Nilsson (S).