– Det är nog lite av en överreaktion då taxonomin inte bestämmer om något är förnyelsebart eller om nuvarande vattenkraft är hållbar. Utan det ger enbart vägledning för kommande investeringar för finansvärlden, säger Anna Krook- Riekkola.
Hon anser att dokumentet är svårtolkat och att viss oro kan vara befogad.
– Jag läser många EU-dokument och kan tycka att det här är mer komplicerat än övrigt material. Det är svårt att veta hur vissa saker ska tolkas. En viss oro är befogad med tanke på hur taxonomin kan komma att användas av andra parter och det kan påverka branschen indirekt när det gäller investeringar, säger hon.
Anna Krook-Riekkola menar däremot att hydropeaking inte förbjuds.
– Taxonomin säger att det är viktigt att kraftproduktionen är reglerbar och att det är positivt och nödvändigt för att nå klimatmålen. Det står även att man måste eftersträva att minska hydropeakingens påverkan på miljön men det förbjuds inte, säger hon och fortsätter.
– Det vill säga gör man en investering så måste man se till att den görs på bästa sätt för miljön.
Hon menar tycker däremot det är lite konstigt att jämföra energityper mot varandra.
– Energisektorn är inte svart och vit. Det är ett komplext samspel där alla energityper har någon form av miljöpåverkan. Oftast handlar det om var eller hur det byggs. Svensk vattenkraft så som jag ser den är hållbar, säger Anna Krook-Riekkola.