Forskaren: ”Alla campar faktiskt inte”

När coronapandemin stoppade de utländska gästerna ytterligare en sommar fick Norrbottens campingar fler inhemska besökare. Men vilka svenskar är det egentligen som åker på campingsemester? Och varför blev det så populärt här i Sverige? NSD ringde upp en expert på den svenska campingkulturens historia.

Hege Høyer Leivestad är biträdande lektor i socialantropologi vid Stockholms universitet.

Hege Høyer Leivestad är biträdande lektor i socialantropologi vid Stockholms universitet.

Foto: Privat/Stina Järperud

Norrbotten2021-08-09 06:00

Hege Høyer Leivestad är biträdande lektor i socialantropologi vid Stockholms Universitet. Hon har tidigare forskat mycket om husvagns- och husbilsturister samt campingplatser. I sitt forskningsarbete har hon både intervjuat och levt som gäst tillsammans med besökarna på olika campinganläggningar i både Sverige och Spanien.

Hur populärt är det med campingsemester i Sverige?

– Det är väldigt vanligt. Sverige är faktiskt med i toppskiktet på listan över de länder där det finns flest husvagnar per invånare, säger Hege Høyer Leivestad.

Campandet har under lång tid varit populärt i Sverige. Hege Høyer Leivestad lyfter fram två betydelsefulla anledningar till att svenskarna började vurma för att åka på campingsemester. 

– Dels blev det fler lagstadgade semesterveckor. Men sedan blev det också allt vanligare att svenska familjer skaffade egen bil. Tillsammans med den tillgänglighet till naturen som allemansrätten innebär så blev det populärt att åka på campingsemester, säger hon och tillägger:

– Från att tidigare ha varit ett överklassfenomen innebar det att den motoriserade semestern plötsligt var möjlig för arbetarklassen.

Vilka svenskar åker på campingsemester nu för tiden?

– Det är fortfarande ett utpräglat arbetarklassfenomen. Även om campingbranschen själv gärna hävdar att ”camping är för alla” så är det inte riktigt så i verkligheten.

Hur har campingsemestrandet påverkats av coronapandemin?

– Det uppenbara svaret är ju att pandemin gjorde det omöjligt att resa utomlands, vilket innebar att fler var tvungna att semestra hemma i Sverige. Men campingsemestrandet påverkas faktiskt i allmänhet ganska mycket när det inträffar stora samhällskriser.

Som ett exempel nämner Hege Høyer Leivestad hur campingföreningar i Storbritannien fick rekordmånga nya medlemmar efter att landet drabbades av den globala finanskrisen 2008.

– Det berodde självklart på att det var ett billigt semesteralternativ för alla de som påverkades av krisen. Men man kan ju också spekulera i att det handlar om att människor under oroliga tider uppskattar den trygghet som det innebär att semestra hemma i sitt eget land.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!