Forskare: Mindre luftrum för örnar när vindkraft byggs

Kungsörnar lär sig att undvika ett vindkraftverk, enligt forskare vid SLU. Frågan är vad som händer när det blir tätare mellan vindkraftsparkerna.

Mycket tack vare de gynnsamma vindarna häckar ofta kungsörnar i områden där det nu byggs vindkraftsparker.

Mycket tack vare de gynnsamma vindarna häckar ofta kungsörnar i områden där det nu byggs vindkraftsparker.

Foto: Kungsörnsprojektet, SLU

Norrbotten2021-08-06 12:26

Kungsörnarna i Sverige trivs bäst i norr och de flesta förekommer i Norrbotten och Västerbotten. De stora rovfåglarna lever i par som flyttar runt mellan bon, i revir som kan sträcka sig över stora områden på 60 000 hektar.

Men enligt forskare på Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå kan örnarna få mindre utrymme att röra sig på, i takt med att fler och fler vindkraftsparker byggs här i norr, till exempel i Gällivare och Överkalix kommuner.

– Förut har fåglar kunnat flytta från ett ställe till ett annat, men det blir färre ställen att flytta till, tätt mellan reviren och konkurrens mellan de olika örnparen, säger forskaren Navinder Singh som är docent och professor vid SLU i Umeå.

I några års tid har de följt ett örnpar i Storrotlidens vindkraftspark i Västerbotten med spårsändare och det verkar det som att de örnarna lärde sig att leva med snurrorna.

– Man kan inte utifrån ett revir förstå hur vindkraft påverkar örnar, men vi ser att örnarna vi följde med sändare flyger högre när de är över vindkraftverk. Ibland landar de inom vindkraftsparkerna medan de letar efter kadaver eller andra fåglar som dött efter kollisioner, säger Navinder Singh.

Gynnsamma vindar lockar kungsörnar att häcka i områden där det nu byggs vindkraft.

– Örnarna gillar de öppna hyggena kring vindkraftsverken, där de kan jaga hare, orre, tjäder och andra fåglar. Så när man öppnar upp landskapet för att bygga vindkraftverk kan man attrahera örnar. Det är vad man kallar en ekologisk fälla, när man har ett bra men farligt habitat, säger Navinder Singh.

Det händer att örnar flyger in vindsnurror, men det är mycket vanligare att de blir påkörda av tåg och bilar. En av örnarna i studien dog på järnvägen, berättar Navinder Singh.

– En grej med rovfåglar är att de ser ner när de flyger istället för framåt, så det ökar risken för att kollidera med vindkraftverk. Men den större frågan är hur de påverkas av hur mycket och hur fort vi bygger ut vindkraften, säger han.

Nu har örnforskaren högtflygande planer på att sätta sändare på fler par, men projektet har visat sig vara kontroversiellt.

– Vi har sökt pengar för att följa fler par, men det är en känslig fråga för att folk inte gillar att vi sätter sändare på örnar. Det är en stor diskussion som pågår mellan vindkraftsindustrin, aktivister och andra grupper. Men vi vill gärna följa dem, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!