Forskare kritiska till den gröna stålproduktionen

Nu riktas kritik mot industrisatsningarna i Norrbotten. En jättesatsning på en teknologi, att producera vätgas som ska ersätta kol och därmed kunna tillverka fossilfritt stål.

Professor Magnus Henrekson tillsammans med två andra forskare ifrågasätter industrisatsningarna i Norrbotten.

Professor Magnus Henrekson tillsammans med två andra forskare ifrågasätter industrisatsningarna i Norrbotten.

Foto: Karl Gabor

Norrbotten2021-09-22 19:00

Det är för att minska koldioxidutsläppen för att nå klimatmålen som industrisatsningarna på fossilfri ståltillverkning med vätgas istället för kol görs. Men nu riktar tre forskare kritik mot projekten. 

Kritiken framförs i en artikel i Ekonomisk debatt skriven av Christian Sandström, biträdande professor vid Handelshögskolan i Jönköping, professor Magnus Henrekson och forskningsassistenten Carl Alm, verksamma vid Institutet för Näringslivsforskning, IFN, respektive Ratio.

"Hittills har Hybrit och liknande insatser gjorts utan någon kritisk genomlysning av kostnader och nyttor för ekonomin och miljön".

– Det är inte säkert att det är den mest effektiva tekniken. Det är en enorm satsning med en helt ny teknik. Den kommer att använda sig av all vattenkraft i Norrland, plus motsvarande hela elkonsumtionen i Stockholms län med 2,4 miljoner invånare och 1,2 miljoner jobb. Hur ska det gå ihop med Sveriges totala elbehov då det inte kommer att finnas någon el att föra över till övriga Sverige. Det andra är att det kanske inte är det bästa sättet att använda den elen på då Syd-Sverige med nödvändighet kommer att bli tvungen att importera el som produceras med fossila bränslen. Så nettoeffekten kanske inte blir positiv, säger Magnus Henrekson.

De ser också att detta är ett enormt risktagande för kommunerna som bygger infrastruktur utan att vara säker på att industrisatsningarna blir lyckade.

– Det hela bygger på att en enda slags investering blir lyckad. Om inte så finns det inget alternativ och då står kommunerna där med bostäder och infrastruktur. Det är som i de gamla brukssamhällena där man var beroende av ett företag i en bransch och det är inte så bra, säger han.

Det är många som stöder industrisatsningarna och även regeringen gör det, men kritikerna är inte så många?

– Jag får många mejl från personer i näringslivet som är jätteglada att vi skrivit det här. Ingen av dem vill framstå eller bli anklagade för att vara emot fossilfrihet och kampen mot global uppvärmning. Det vill vi också men vi vill att man tar de lägst hängande frukterna först. Vi bedömer inte det är att ta nästan hälften av all el som i dag produceras i Sverige för att göra en halv procent av världsproduktionen av stål och få ett par tusen jobb i norra Sverige, säger Magnus Henrekson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!