Forskare: ”Inför skottpengar på säl”

Bristen på löjrom gör att priset är uppe i 3 500 kronor per kilo. ”Det är alldeles för mycket säl. Det borde införas skottpengar på dem”, säger Sven- Gunnar Lunneryd, sälforskare.

Decimering. Yrkesfiskaren Per-Erik Sångberg från Karlsborg förespråkar allmän jakt på säl. "De äter enorma mängder löja", säger han.

Decimering. Yrkesfiskaren Per-Erik Sångberg från Karlsborg förespråkar allmän jakt på säl. "De äter enorma mängder löja", säger han.

Foto: Jonas Andersson

Norrbotten2017-11-21 06:00

Sönderslitna löjskötar och förstörda redskap är vardag för löjfiskare. Både för fritidsfiskare och professionella.

– Det var kollaps i fisket i år. Sälen har ökat och den äter upp all fisk, säger Per- Erik Sångberg, yrkesfiskare i Karlsborg, utanför Kalix.

Han är inte ensam. Årets löjfiske betecknas av fiskarna som en katastrof. Trålarna har fått återvända från havet med ovanligt lite löja i lasten.

Den 20 september varje år blir det tillåtet att gå ut med trålare, sedan får fisket pågå till den sista oktober.

– Men den brukar vara så lös i rommen runt 20 oktober, så då är det ingen idé längre, säger Per-Erik Sångberg.

Samtidigt pågår fritidsfisket.

Vi är ett gäng som samlas på en ö i Luleå skärgård.

När vi stävar ut i den tidiga oktobermorgonen är förväntan stor. Det blåser från sydost. Den sex meter långa båten har en rulle längst fram och där över ska alla stora nät dras. Det går tungt i vinden.

I sköten hänger huvuden från löjor och när vi går igenom dem på land är det jättelika hål. Sälen har varit på besök. En allt vanligare syn.

– Det har blivit så mycket säl att de äter upp fisken i havet. Det gäller inte bara löjan, utan även sik, lax, abborre, gädda och torsk, säger Sven- Gunnar Lunneryd, forskare vid Sverige lantbruksuniversitet (SLU) och stationerad på Havsfiskelaboratoriet, i Lysekil.

Han har tillsammans med bland annat fiskeproducenter publicerat en debattartikel i Svenska dagbladet. De skriver bland annat. ”Enligt beräkningar, som baseras på dietanalyser av säl, från Sveriges lantbruksuniversitet åt vikaresälar upp cirka 8 000 ton siklöja förra året. Det kan jämföras med fiskets fångster på 1 400 ton under samma period. ”

– Det har gått för långt, vi förvaltar inte djuren. Om man tittar på alla sälarter som vi har i Sverige så har vi ett bestånd på över 100 000 individer. Varje år föds 5 000 till 9 000 djur. Vi måste hejda tillväxten, det är en sorts minimital. Det är en politisk diskussion om vad vi vill göra med våra resurser, säger han.

Sven- Gunnar Lunneryd påpekar att i vissa områden är det redan i dag för mycket sälar för att det ska gå att bedriva ett kommersiellt fiske.

– Vi måste bestämma oss, ska vi ta hand om våra egna resurser och få egen fisk till svenska konsumenter eller ska vi importera fisken från tredje världen och Norge? Det är den situationen vi är i i dag.

Vi drar löjsköten sakta genom skakmaskinen, det är inte mycket löja som landar på presenningen under.

Hinkarna är halvfulla, vi lägger löjan i korgar och sköljer dem i havsvatten.

Sedan är det dags att klämma. Siklöjan är en tunn liten fisk och den går att bryta på mitten, så att rommen går att trycka ut.

Den här hösten blev det inte mycket.

Sälarna är en känslig fråga, konstaterar Sven- Gunnar Lunneryd.

– De har blivit ett symboldjur för att vi människor har misshushållat med havet och där ingår miljögifter och allt annat. Men sedan lång tid tillbaka har sälen haft en positiv tillväxt.

Att göra något åt det nu är svårt, anser han.

– EU har infört ett förbud mot handel av sälprodukter, man får varken sälja köttet eller skinnet. Det blir inte så stort intresse för en eventuell jakt. Jag tror att för att lösa det här måste man införa skottpengar på säl. Då blir det ännu mer konstigt. Först gör man ingenting, sedan skottpengar.

Enligt Sven- Gunnar Lunneryd är det vikaresälen som äter från löjskötarna.

– Det är inte det enda problemet, de skrämmer dessutom undan fisk. Samtidigt vill inte riksdag och regering ta i sälfrågan, konstaterar han

När vi har vispat bort romsäckarna, låtit rommen rinna av och saltat den är det dags att paketera.

I år blev det några få burkar.

Fiskaren Per- Erik Sångberg ser dystert på framtiden.

– Det är så mycket säl att man kan nå dem från båten. De är orädda för att de är hungriga. De äter kanske 200 ton fisk varje dag. Det är både vikaresäl och gråsäl. Det är så trist så det är inte klokt. Jag vet inte hur det ska gå att få ordning på det här.

Han fiskar även lax och sik.

– Men det finns ingen sik längre, den har sälen ätit upp. Det är bedrövligt. Vi vill ju inte dräpa alla sälar. Men det går inte det här, vi kan inte ha så många. Det går inte att försörja sig på fisket längre, det kommer att bli konkurser. Det måste vara rejäla skottpengar och allmän jaktpå säl.

På matvarubutiken i Luleå går det fortfarande att köpa löjrom. Nu uppger personalen priset per halvkilo. Det ligger på 1750 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!