Brister på tågen har nu kostat över två miljoner kronor

Nattågsoperatören Vy tåg har återigen åkt på att betala för brister på tågen till och från Norrbotten. Förseningar och trasiga toaletter – nu har totalsumman passerat två miljoner kronor i böter.

Tågtrafiken har kantats av problem som till och med första kvartalet 2023 kostat Vy en bra bit över två miljoner kronor i viten.

Tågtrafiken har kantats av problem som till och med första kvartalet 2023 kostat Vy en bra bit över två miljoner kronor i viten.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Norrbotten2023-07-06 13:00

Tidigare i veckan berättade vi om det amerikanska paret Sandra Ely och Steven Michel som blev fast på tågstationen i Murjek efter enormt strul med både tåg och buss. De försökte till och med lifta i desperation för att ta sig till Luleå, innan de till sist fick en taxiresa genom tågbolaget. Deras resa för att vandra i de svenska fjällen blev dock dyrköpt när de slutligen ändå missade sitt flyg till USA och tvingades köpa nya biljetter för nära 6 000 kronor.

– Det är verkligen illa skött, sa Reidun Fagerström på Murjek station som hjälpte de strandade turisterna.

Redan dagen därpå fick hon hjälpa en tysk turist som stod på perrongen när 18.21-tåget helt sonika blåste förbi. Tåget kom dock tillbaka, efter att Reidun snabbt ringt upp Vy.

Nu kan vi berätta att problemen med att hålla tidtabellen och reparera trasiga toaletter har fortsatt att kosta pengar för det norskägda tågbolaget. I maj drog Trafikverket av 152 000 kronor på Vys ersättning för att trafikera sträckan Stockholm-Luleå-Narvik första kvartalet 2023.

Drygt hälften gällde 16 trasiga toaletter eller duschar och resten 28 förseningar, varav 12 turer som var över en timme sena till slutdestinationen.

– Tittar vi sedan närmare på de komfortbrister som avses, utgör de avstängda toaletterna eller duscharna under en promille av den totala mängden tillgängliga, säger Petter Östmark, affärschef på Vy, i en kommentar till Dagens Nyheter.

Vy har fått böta totalt 2 140 500 kronor sedan de började trafikera sträckan i december 2020, enligt vår genomgång av Trafikverkets avtalsviten sedan december 2020. Inställda tåg är det som kostar mest när det händer, 100 000 kronor per tur, och en trasig toalett eller dusch kostar 5 000 kronor.

Förra sommaren var det problem med ventilationen och för det fick Vy böta över en halv miljon kronor.

– För oss är det en självklarhet att inte nöja oss med dessa resultat och vi fortsätter arbetet med att förbättra vår leverans inom alla områden, fortsätter Petter Östmark.

Trafikverket har inte gjort några kontroller av städningen ombord, men efter att Vy anmälts till Allmänna reklamationsnämnden och fått kritik för smuts på tågen har myndigheten beslutat om att göra stickprover efter sommaren.

Avtalet mellan Trafikverket och Vy löper ut den 14 december 2024.

Så har Vy tåg fått böta

Norskägda tågbolaget Vy tåg får avdrag på ersättningen för brister i nattågstrafiken till och från övre Norrland. Avtalsbrotten handlar om bristande punktlighet, inställd trafik och bristande komfort som trasiga toaletter och ventilation som är ur funktion.

December 2020 och 2021: 933 500 kronor

2022: 1 055 000 kronor

Första kvartalet 2023: 152 000 kronor

Totalt: 2 140 500 kronor

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!