Under de två senaste jaktsäsongerna har vilförvaltningsdelegationen i Norrbotten tagit beslutet att slopa brunstuppehållet. Och i går beslutades att det blir en treårig förlängning av det slopade uppehållet.
– Det tycker jag förstås inte om. Men jag var rätt ensam om att ha den uppfattningen i går, säger Mikael Samuelsson, ordförande i Jägarförbundet Norrbotten.
– Det man inte tagit hänsyn till är vår gemensamma grund för hur man sätter jakttiderna. De ska bygga på biologiska faktorer och etiska värderingar som jag tycker har varit gemensamma sedan 1970-talet. Jakt under brunst är kopplat till älgstammens kvalitet och där finns det en målsättning att kvaliteten ska vara hög. Om man jagar under brunst når man inte det målet. En förvaltad naturresurs måste vara hållbar i längden.
Vad tänker du om att många jaktlag pratar om att ta uppehåll trots beslutet?
– Det tycker jag är bra. Jägarna har en stabil etisk grund och ett hållbart tänkande kring älgstammens kvalitet och kommer ta det ansvar som delegationen inte gjorde.
LÄS MER: Förslaget: Älgjakt under jul
LÄS MER: "Jag ser bara nackdelar"
Marcus Jatko från Sveaskog, representant för skogsnäringen i vilförvaltningsdelegationen, är dock nöjd med beslutet.
– Fördelarna är ju att det är bättre att jägarna får välja själv om och när de ska ha uppehåll. Här i Norrbotten kan det ju plötsligt komma snö eller bli dåliga förhållanden och nu får man ta vara på bästa jakttiden. Ett fast uppehåll tenderar ändå att missa själva brunsten eftersom den varierar från år till år, säger Jatko och fortsätter:
– Jag tycker inte heller att vi behöver fler onödiga myndighetsrestriktioner i jakten.
Tror du att många jaktlag kommer att ha ett uppehåll trots beslutet?
– Det varierar nog, men många tar nog ett uppehåll någon gång under jaktperioden. Fördelen nu är de får bestämma själv när.
Under viltförvaltningsdelegationens möte bestämdes även att jakttiden i oktober ska förlängas i Kiruna, samt att det blir jakttidsfönster i november i Arjeplog och Arvidsjaur, samt under sena december i Överkalix. Detta för att kunna skjuta vandringsälgar.
– Bakgrunden till detta är att vi har enormt höga betesskador i de områdena, och har haft svårt att minska älg där. Vi har sett i märkningsprojekten att det är under de här tiderna som älgarna kommer ner till de här områdena igen, säger Jatko.
Jägarförbundet är dock skeptiskt till lösningen.
– Vi är beredda att gå med på lösningen med jakttidsfönster som en kortsiktig lösning – för att skapa en långsiktig lösning under tiden. Man måste lyckas öka jakttrycket i de här områdena innan älgarna startar sin vandring. Jag har själv stått på möten och pratat om att vi måste nå kvanitetsmålen, men det innebär inte att kvalitetsmålen ska bli lägre, säger Mikael Samuelsson.
Han tycker heller inte att lösningen med att förlänga jakttiden i Kiruna är hållbar.
– Man går tvärt emot jägarnas uppfattning om hur det ska jagas. Med tanke på snön och kylan blir det ytterst tveksamt om man kan genomföra en etiskt riktig jakt.