Förhandlingar om renskötares rätt att passera gränsen

Sametinget strider för renskötarnas rätt att passera finska gränsen. ”Det är en nödvändighet för att kunna bedriva renskötsel i de gränsnära områdena”, uppger de.

Per-Olof Nutti, styrelseordförande i Sametinget, menar att arbetet för renskötare i de gränsnära områdena kan försvåras betydligt om de inte får passera finska gränsen.

Per-Olof Nutti, styrelseordförande i Sametinget, menar att arbetet för renskötare i de gränsnära områdena kan försvåras betydligt om de inte får passera finska gränsen.

Foto: Robert Henriksson/TT

Norrbotten2020-04-09 09:00

Sametinget har uttryckt oro över vad de skärpta restriktionerna gällande arbetspendling över finska gränsen kan ha för påverkan på rennäringen och har krävt att verksamheten ska ses som ett undantag. I en skrivelse till näringsdepartementet menar de att det är nödvändigt att kunna nyttja de vägar som finns i anslutning till gränsen för att kunna bedriva renskötsel i de annars väglösa gränsnära områdena.

– Konsekvenserna blir ju bland annat det att man inte får färdas över fjället och det drabbar inte minst de samebymedlemmar som håller på med utfodring. Det handlar om långa sträckor att frakta stora mängder renfoder, säger Per-Olof Nutti, styrelseordförande i Sametinget.

Många renar från Sverige går över gränsen till Finland och måste därför återhämtas, ett arbete som enligt Per-Olof Nutti kan bli oerhört omständligt och försvåras avsevärt om gränsen stängs. Han uppger att ett flertal samebyar berörs av beslutet och att vissa för närvarande har tillstånd att passera gränsen, men att förhandlingar pågår i och med de skärpta restriktionerna som införts gällande arbetspendling. Sametinget är i kontakt med inrikesdepartementet som i sin tur diskuterar med det finska inrikesministeriet och gränsbevakningsväsendet.

– De arbetar fortfarande med frågan och jag tolkar det som att så länge man behandlar frågan så gäller det gamla beslutet, att man har tillstånd att köra över gränsen, säger Per-Olof Nutti.

Nils Vasara-Hammare är ordförande i Könkämä sameby, som har över 200 medlemmar och i stort sett dagligen bedriver gränsöverskridande verksamhet.

– De som verkligen har behövt passera har fått det och de första dagarna var det inga större problem, men det har blivit striktare och striktare och vi får se hur det blir framöver, säger han.

Till en början säger han att det räckte med intyg att de tillhörde samebyn, sedan har de krävt tillstånd för samebyn och namn på de som får passera. Han menar att det kan få förödande konsekvenser om de förbjuds att pendla över gränsen och lyfter även han utfodringen som ett exempel.

– Det blir en betydligt kortare sträcka via finska vägen och det hade blivit väldigt problematiskt att frakta foder på andra sätt. I värsta fall måste man avsluta utfodringen och det skulle inte vara bra, speciellt i den här tiden när det är som mest kritiskt innan det börjar bli bart, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!