Som tidigare är alltså Boden den kommun där företagarna är mest nöjda. Betyget 4,1 är samma som förra året, och innebär att Boden tar sig över nivån "Bra".
Där bakom noterar Arvidsjaur och Älvsbyn är tätt bakom med 3,9 och 3,8. Båda kommunerna noterar förbättrade omdömen.
– Boden är även detta år dragloket. Utöver att ha högst sammanfattande omdöme i länet sticker kommunen ut på riksplanet när det kommer till serviceinriktad myndighetsutövning. Arvidsjaurs och Älvsbyns uppryckning i årets enkätundersökning är lovande, säger Hans Andersson, regionchef vid Svenskt Näringsliv i Norrbotten.
– Fantastiskt roligt och resultatet av ett riktigt lagarbete, säger Anne Enoksson, näringslivsstrateg i Arvidsjaur.
Svenskt näringslivs undersökning kring företagsklimatet är gjord utifrån hur företagen upplever kommunens agerande och kompetenser inom en rad olika områden. Exempelvis "Dialog med kommunledningen", "Osund konkurrens" och "Attityd till företagande".
Svenskt näringsliv anser att de tunga industrikommunerna underpresterar. Varken Luleå (2,8), Gällivare (2,7), Kiruna (2,6) eller Pajala (2,6) når upp till omdömet "godtagbart" (3,0). Luleå backar som enda kommun med 0,1 procent.
– Trots kommunledningens uttalade ambition och målmedvetna satsningar på att förbättra företagsklimatet lyckas inte Luleå rycka upp sig, vilket är bekymmersamt. Att kommunen dessutom backar i betyget i den plånboksnära frågan osund konkurrens från kommunen är beklagligt, säger Hans Andersson.
Kirunas sammanfattande omdöme ökar med 0,1. Men Svenskt näringsliv anser att det är en larmsignal att kommunen backar när det gäller kommunpolitikers och tjänstepersoners attityder till företagande.
Lägst betyg får kommunerna i punkten "relevant "kompetens" (2,.4). De frågor som företagen vill helst av allt vill prioritera hos kommunerna är ”bättre förståelse för företagande hos kommunens beslutsfattare” och ”bättre dialog mellan kommunen och företagen”.
– Trots företagens enorma utmaningar att hitta medarbetare anser de trots allt att det är viktigt att få till en bättre dialog med sin kommun. Det om något är talande för hur bristfällig dialogen fortfarande är mellan många kommuner och företag i Norrbotten. Fördelen är att mycket snabbt kan förändras om kommunledningen intresserar sig och vill lyssna på de lokala företagen, säger Hans Andersson.