Det är Svenskt Näringsliv som mäter företagsamheten runt om i landet genom att räkna antalet personer som har engagemang i egna företag (se faktaruta).
Jan-Olov Nordström, regionchef för Svenskt Näringsliv i Norrbotten, ser rapporten som positiv.
– Jag är glad att andelen företagsamma växer. Skulle politikerna dessutom öppna upp för fler privata företag i offentlig sektor skulle det lösa många problem, exempelvis personalbristen, säger han.
På plussidan:
Tillväxten är högst i landet.
10,2 procent av norrbottningarna är företagsamma - den siffran har aldrig varit större.
Det blir allt fler företagsamma kvinnor.
På minussidan:
Företagandet är fortfarande lågt jämfört med riket i stort (10,2 procent mot 12,1 procent).
Företagarna blir allt äldre.
Nyföretagsamheten faller för tredje året i rad
Samtidigt som den totala företagsamheten har ökat, har alltså nyföretagsamheten i Norrbotten åter försämrats. Att tillväxten av företagsamheten trots det kunnat hållas uppe beror på att antalet som avslutat sitt företagande också har minskat.
På kommunnivå är det Jokkmokk som har länets högsta företagsamhet (18,2 procent). Lägst andel företagsamma hittar vi i Bodens kommun (9,0 procent).
I Norrbotten är 18 procent av de företagsamma äldre än 64 år. Det är ungefär i linje med riksgenomsnittet.
Det är i avfolkningskommunerna som andelen äldre företagare är högst. Den högsta andelen finns i Överkalix där mer än 27 procent av de företagsamma är äldre än 64 år. Luleå, Piteå och Kiruna har den lägsta andelen äldre.
– Generationsväxling i etablerade företag är ofta ett problem. Det är ofta svårt att hitta någon som vill och kan ta över. Det krävs ett större kapital och bankerna har sina regler för att låna ut. Men de borde kunna värdera människan bakom låneansökan också i vissa fall, säger Jan-Olov Nordström.