Bygg- och anläggningsföretaget Nyab har sedan starten 2014 vuxit stadigt i takt med byggboomen i länet, har numera drygt 150 anställda och passerade miljardgränsen i omsättning i fjol.
Vd Johan Larsson är positiv till en reform av arbetsrätten.
– I sak har utredningen och dess slutsatser ett värde för samhället. Vi kan konstatera att marknadsekonomi är närapå synonymt med demokrati, och att vi har en internationell konkurrens att förhålla oss till. Skapande av värden och arbetstillfällen som är en viktig bas för ett välmående samhälle kommer från näringslivet. Sammanfattar man det menar jag att Sveriges modell har historiskt tjänat oss väl. Men samhället vinner på att anpassa sig efter den tid vi lever i. En uppluckring hjälper för framtida arbetsskapande som främst sker i små och medelstora företag, och min syn är att Sverige vinner på att anta förslaget.
Vilka delar är viktigast för ditt företag?
– Bedömer inte att något förslag i sig är direkt viktigt för Nyab. Det viktigaste är att samhället har spelregler som accepteras av dess invånare. Arbetsgivare och arbetstagare är båda viktiga fundament, och en förståelse för respektives situation är viktigt för oss. Som en del i det som brukar kallas ”samhällskontraktet”.
Vilken betydelse har ett utökat antal undantag från turordningsreglerna för din verksamhet, inte minst nu i tuffa coronatider, med en hotande lågkonjunktur i horisonten?
– Det ger en viss trygghet. Dock är vi huvudsakligen inriktade mot anläggning, som inte är direkt konjunkturberoende, samt infrastruktur, vilket historiskt har varit kontracykliskt. Detta då staten i dåliga tider gjort infrastruktursatsningar som genererar arbetstillfällen och stimulerar ekonomin. Går vi in i en lågkonjunktur kan det ha viss betydelse för koncernens minsta gren ”bygg” som tveklöst kommer ha en svagare marknad och efterfrågan.
Vill du se en lagstiftning om en förändrad arbetsrätt oavsett om parterna kommer överens i centrala förhandlingar?
– Nja. Utgår från att parterna till slut kommer komma överens. Samsyn och värde för båda parter bör gå att finna. Utgår från att det blir någon kompromiss från båda sidor. Lyssna på och förstå varandra och helheten blir budskapet till centrala förhandlare på båda sidor, tillsammans med ett lycka till!
Även Malin Öhrlund, vd för Öhrlunds åkeri, välkomnar utredningen.
– Förslaget är intressant och har både bra och dåliga inslag, beroende på vilken sida du står på. Arbetstagarens eller arbetsgivarens.
För hennes företag är det undantagen i turordningsreglerna som ses som mest värdefullt.
– Att ha lång erfarenhet är ofta viktigt, men nyanställda som ligger längre ner på turordningslistan tillför ofta nya kompetenser som i det långa loppet behövs för överlevnaden.
Malin Öhrlund hoppas nu på en reform av arbetsrätten, även lagstiftningsvägen.
– Arbetsrätten har många år på nacken och i dagsläget ser både anställningsformer och anställningsbehov annorlunda ut. Därför tycker jag man definitivt ska se över den. Det bästa är givetvis om man kan hitta någon form av konsensus.