Föreningens huvudsakliga syfte är att skapa en meningsfull fritid där utsatta barn och unga prioriteras. Efter förfrågningar har de också börjat åka ut till skolor för att prata om mobbning.
– Vi är bara två och min man jobbar dagtid. Det är tidsbrist deluxe, men vi försöker göra det så ofta vi bara kan och hinner. Det är ett stort behov, säger Anna Karlsson.
– Inte alltid, men ganska ofta finns mobbning förknippat med ett utanförskap redan från början.
Vid ett skolbesök berättar Anna Karlsson att föreningen bland annat pratar om hur en bra kompis ska vara och hur det känns att vara utanför.
– Vi gör övningar med barnen, samarbetsövningar, så att de inte bara sitter och lyssnar utan att vi faktiskt aktivt gör någonting.
– Ibland har vi med exempel, antingen har vi spelat in ett exempel när något barn ställer upp och berättar om det här eller så får de följa med och berätta ”så här var det för mig”.
Anna Karlsson menar att det är viktigt att också se mobbarna.
– De som mobbar mår ju inte heller bra, oftast. Vi brukar som se hela helheten och verkligen prata ”hur mår du då?”. Att man ställer de här frågorna som ingen riktigt ställer.
Vad kan man göra för att minska mobbningen i skolan?
– Prata väldigt mycket om det. Vad jag skulle önska är att de vuxna i skolan reagerar direkt. Man kan inte blunda, titta åt andra hållet och tänka ”någon annan får göra det där”.