De äldre multisjuka blir fler i Norrbotten, vilket ställer krav på vården.
Många norrbottningar drabbas också av hjärt- och kärlsjukdomar. För dessa är det akuta omhändertagandet oerhört viktigt.
En garant för att så ska ske är ambulansverksamheten.
- Vi ska inte plocka bort några ambulanser, lovade Monica Carlsson (V) som tillsammans med Kent Ögren (S) och Britt Westerlund (S) presenterade närsjukvårdreformen.
Specialister
Även vid sjukhusen väntar förändringar. I dag sker det akuta omhändertagandet ibland av AT-läkare, bland annat i Kiruna och Gällivare.
I framtiden ska patienterna tas omhand av specialister, alltså läkare med akutmedicinsk kompetens.
- Det ska finnas AT-läkare också, men de ska gå bredvid och lära sig, säger Ögren.
Landstingsledningen slog också fast att samtliga fem sjukhus ska finnas kvar och ha intensivvårds- och narkosverksamhet.
För att vården i glesbygden ska fungera lovar landstingsledningen se till att rätt bemanning och rätt utrustning ska finnas.
Utvecklad konsultverksamhet
Konsultverksamheten ska utvecklas mer. Alltså att exempelvis reumatologpatienter får besök vid hemmasjukhuset och därmed slipper besvärliga resor.
Att alltid ha läkare på plats på mindre orter är inte aktuellt, då diagnoser i dag kan ställas via användandet av modern teknik.
- Möjligheterna med ny teknik är oerhört stora, fortsätter Ögren.
Ett konkret förslag som presenterades är att införa hälsosamtal för 30, 40, 50 och 60-åringar.
- Vi börjar med 30-åringarna och bygger på med fler för att försöka behålla det friska så långt som möjligt, säger Ögren.
En annan nyhet var att en ny division, "Närsjukvård", snart ser dagens ljus.
- Vi gör en division av två, kanske tre, säger Ögren och tillägger att det handlar om att slå ihop dagens medicin och primärvård.
I framtiden kan även vuxenpsykiatrin hamna under samma paraply.
Detta ske ge en tydlig ledningsorganisation, något som efterfrågats ute på golvet.
- Då kan vi lägga ut större ansvar på sjukhusen, säger Ögren.
Trygga återväxten
I dag bestämmer också divisionerna över vilka rekryteringar som behövs. Genom att anta en länsstrategi säger politiken sitt - målet är bland annat att trygga återväxten till allmänmedicin och geriatrik, samt till svårrekryterade grupper.
Initialt räknar inte landstingsledningen med att göra några större besparingar eftersom omställningen kommer att kosta.
- Men på sikt är målet att sänka kostnaderna, säger Ögren som räknar med att den nya divisionen från halvårsskiftet 2014 eller årsskiftet 2015.