Föräldern kan bli medberoende

Föreningen föräldrar mot narkotika anser att informerandet om droger måste lyftas upp redan tidigt i skolan."Vi måste börja någonstans. Det löser sig inte över en kafferast", säger Mona Berglund.

ARBETAR AKTIVT. Mona Berglund från föreningen Föräldrar mot narkotika.

ARBETAR AKTIVT. Mona Berglund från föreningen Föräldrar mot narkotika.

Foto: Susanne Jansson

Norrbotten2014-07-15 22:29

Mona Berglund arbetar aktivt i föreningen som fungerar som stöd åt andra föräldrar vars barn missbrukar. Hon tycker att det är viktigt att andra föräldrar som befunnit sig i samma situation finns till och pratar med den berörde eftersom att man som förälder lätt kan dras in i ett slags medberoende till sitt barn.

– Man tappar sin egen identitet. Det kan underlätta att höra av sig till oss, för vi vet hur det slutade.

Föreningen vittnar om att drogerna bland unga ökat de senaste åren och tycker att det är beklagligt med de två senaste dödsfallen där man hittade två unga människor döda på ett hotellrum i Luleå.

Mona Berglund tycker att information om droger borde införas som skolämne.

– Det skulle få ungdomarna mer medvetna om allvaret. Länder som legaliserar hasch och marijuana har tappat förståelsen för hur farligt det är. Ingen blir frisk av att röka THC, särskilt inte unga människor som inte har en fullt utvecklad hjärna, säger hon.

Mona Berglund upplever att samhällets resurser är dåliga i dag, både från kommunens håll men också från psykiatrins.– Psykiatrin fungerar inte alls. Det verkar som att de inte har kompetensen när det kommer till missbrukare. 32:an på Sunderby sjukhus har inte fungerat på länge. Vård får dem ju inte. Det fungerar snarare som en förvaringsavdelning, säger hon.

NSD har försökt kontakta ansvarig chef inom vuxenpsykiatrin för en kommentar utan att lyckas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!