Fodertillgången redan säkrad för länets bönder

Den första skörden av vall har överlag slagit mycket väl ut i Norrbotten. Det innebär att många bönder redan nu har fodertillgången säkrad inför vintern. "Det känns fantastiskt skönt", säger lantbrukaren Britta-Karin Jakobsson i Bälinge.

Britta-Karin Jakobsson vid Bälinge bondgård gläds åt att de fått gott om foder till djuren efter årets första skörd.

Britta-Karin Jakobsson vid Bälinge bondgård gläds åt att de fått gott om foder till djuren efter årets första skörd.

Foto: Frida Enberg

Norrbotten2021-07-11 19:00

Hon och många av hennes branschkollegor tänker med skräck tillbaka på katastrofskörden 2018, som slutade med att många djur fick gå till slakt på grund av foderbristen. 

– Det känns jättebra att veta att vi har mat till djuren nu inför vintern. Det gäller inte bara för oss utan hela Norrbotten blir mindre beroende av import när vi kan producera mat här, säger Britta-Karin Jakobsson. 

I dag har hon och Thomas Holmbom bara tolv mjölkande kor. Det storskaliga lantbruket har de lämnat bakom sig, för att mer och mer gå över till självhushållning, kurs-, konferens- och restaurangverksamhet. På gården finns totalt ett 50-tal nötkreatur, grisar, getter, höns, hästar och får. Britta-Karin Jakobsson och Thomas Holmbom odlar omkring 70 hektar med vallgräs, bete och grönfoder.

– Vi gick över till ekologisk odling för fyra år sen och har haft lite otur varje år kan man säga, därför känns det extra bra att vi fick en så fin första skörd i år, säger Britta-Karin Jakobsson.

Beroende på förhållandena i samband med skörden kan det variera i vilken grad bönderna lyckas få ut riktigt torrt hö ur vallen.

– Vi fick hö nu också, så vi slipper öppna isglassar till djuren i vinter, säger Britta-Karin Jakobsson med ett skratt.

Lantbrukaren Ingvar Persson arbetar vid sidan av sin egen gård också som konsult, där han ger råd och stöttar andra bönder.

– Det finns två bra sätt att kontrollera när det är dags att skörda. Det ena sättet utgår från medeltemperatur och en temperatursumma. Det andra sättet är att titta på timotejen. När axet börjar krypa ur strået, då ska skörden vara avklarad, säger han.

Enligt honom är det många bönder som tenderar att dra ut på första skörden för att man tycker den ser ut att bli liten.

– Det ska man inte tänka på. Skördar man i rätt tid får man ett kanonfoder till sina djur. Och blir det nu inte så mycket så brukar det ordna till sig till andra skörden, säger Ingvar Persson.

Han har redan fått flera samtal från bönder som vittnar om proppfulla silotorn och frågar hur de ska kunna ta reda på all skörd.

– Alltid finns det någon som har slarvat och behöver köpa foder trots att det är ett så bra år, säger han och skrattar lite.

Enligt EU:s regler för kompensationsstöd måste bönderna skörda all sådd och ta hand om skörden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!