– Temperaturförändringen går väldigt snabbt i er del av landet och kommer att fortsätta att göra det, säger Erik Kjellström, klimatolog på SMHI.
I måndags släppte FN sin första klimatrapport sedan 2014. I den konstateras det att temperaturökningen går snabbare på klotets nordligare delar.
– Siffrorna blir högre när det gäller temperaturförändringar i Sverige och Norrbotten, och dessutom går mycket av klimatförändringarna ännu snabbare i de arktiska delarna av världen än i resten av världen, och Norrbotten ligger ju precis i gränslandet till Arktis. Nordkalotten räknas ju till Arktis, förklarar Erik Kjellström.
De allt högre temperaturerna kommer innebära kortare och mildare vintrar, medan somrarna blir längre och varmare.
– För er del där uppe innebär det att det kommer att bli, och har redan blivit, vanligare med inslag av regn under vinterperioden. Snö smälter och fryser och smälter om vartannat. Den typen av effekt är ganska tydlig.
Klimatrapporten nämner inte Norrbotten eller ens Sverige specifikt, men pekar på regionala förändringar i framtida klimat för till exempel Nordeuropa. En del som avhandlas i rapporten är havsnivåerna som stiger i allt högre takt.
– Så länge inte havsnivåhöjningen blir väldigt mycket mer dramatisk ska det inte påverka Norrbotten lika mycket. Ni har fortfarande en ordentlig landhöjning sedan senaste istiden, så för er del går det på andra hållet fortfarande.
Men ju längre tid som går, desto större risk är det att havsnivåerna även blir ett problem för oss nordbor.
– Även om vi får bukt på utsläppen nu kommer havets yta fortsätta höjas under många århundraden, kanske till och med årtusenden efter. Vi har redan startat en process som tar mycket lång tid. Under så lång tid kan det kanske handla om flera meter till, varnar han.
Nere vid Medelhavet flyr folk från enorma skogsbränder och även Norrbotten har under sommaren drabbats av flera bränder. Det är något som väntas bli allt vanligare, på grund av just klimatförändringarna.
– Ju varmare det blir, desto mer vattenånga kan luften innehålla och det betyder att avdunstningen ökar från skog och vegetation. Det leder till att det kan bli allt torrare i såna nederbördsfattiga perioder. Och när det dessutom är varmare ökar risken för skogsbränder.
Samtidigt väntas nederbörden generellt att öka i mängd till följd av förändringarna. Men det är inte en motsägelse i sig, förklarar Erik Kjellström.
– Ibland har vi blöta somrar, och ibland har vi torra somrar. Kontrasten mellan de där kan komma att öka, men som helhet så ser man framför sig mer nederbörd i Sverige, och särskilt uppe i norr.
Han trycker på att storleken på klimatförändringarna fortfarande beror på hur mycket man lyckas med att minska mängden koldioxidutsläpp. För honom kom inte resultaten från klimatrapporten som några större överraskningar, men rapporten innebar en betydande förändring jämfört med tidigare.
– Den här rapporten trycker för första gången på att människans påverkan på klimatsystemet är ett faktum, tidigare har man sagt att det var väldigt sannolikt. Det beror på att klimatvetenskapen och forskningen har gått framåt. Vi har lärt oss mer.