På tisdagen presenterade Migrationsverket sitt förslag för att åstadkomma en jämnare fördelning mellan Sveriges kommuner. Fördelningstalen är baserade på en prognos att det ska komma 76 000 ukrainska flyktingar fram till halvårsskiftet. I dag har Sverige tagit emot 25 191 personer.
Migrationsverkets fördelningstal är inte tvingande, men gäller i väntan på en ny lag som för närvarande är ute på remiss. Siffrorna avslöjar en skev belastning mellan kommunerna.
– Tanken bakom omfördelningen är att alla kommuner ska ta emot flyktingar för att det inte ska bli hög belastning på enskilda kommuner som det blev under förra flyktingvågen 2015, förklarar migrationssamordnare Evelina Harr på länsstyrelsen.
Två kommuner överträffar med råge förväntningarna. Både Boden och Haparanda tar i dag emot dubbelt så många flyktingar jämfört med fördelningsförslaget
Statistiken visar att Arjeplog, Pajala och Övertorneå kommun har i dagsläget inte tagit emot en enda flykting, medan Luleå, Piteå, Gällivare och Kiruna har lång väg att vandra innan de uppnår kvoten.
Luleå kommun har visserligen erbjudit Migrationsverket 278 platser som kan ställas i ordning på kort varsel.
– I dag uppfattar jag inte fördelningstalen som väldigt relevanta, eftersom Migrationsverket nyttjar 72 procent av de boendeplatser som upphandlats. Inflödet till Sverige har också minskat stadigt, men det kan komma att ändras, säger Rikard Aspholm, enhetschef för samhällsskydd i Luleå.