Flygtillstånd flera månader bort för ambulansflygen

Svenskt ambulansflyg, KSA, saknar ännu flygtillstånd och hittills är en av ett 30-tal piloter anställd med bara fyra månader kvar till start. "Det är naturligtvis en tidsmässig och kompetensmässig utmaning", säger förbundsordförande Anders Sylvan.

"Vi har haft en dialog med det lokala pilotföreningen om att Babcocks piloter självklart ska ha en möjlighet att få både bli intervjuad och ha en möjlighet att ha en anställning hos oss, säger Anders Sylvan, förbundsdirektör för KSA.

"Vi har haft en dialog med det lokala pilotföreningen om att Babcocks piloter självklart ska ha en möjlighet att få både bli intervjuad och ha en möjlighet att ha en anställning hos oss, säger Anders Sylvan, förbundsdirektör för KSA.

Foto: AnnaKarin Drugge/Västerbottens-Kuriren

Norrbotten2021-06-28 06:00

Den första november är det tänkt att Svenskt ambulansflyg ska börja flyga under egen regi, men än så länge har man inget flygtillstånd. Processen är igång men det är fortfarande flera månader innan man prövats klart. I september är det tänkt att en tillträdeskontroll ska äga rum, där Transportstyrelsen gör en sista koll innan man kan gå vidare med att godkänna flygtillståndet.

Föreningen ansökte om flygtillstånd den 7 december förra året och enligt Carolina Häggkvist, kommunikatör på Transportstyrelsen, har arbetet sedan dess gått i normal takt med tanke på de förändringar som skett inom KSA. Om allt går som det är tänkt kan ett flygtillstånd vara på plats till starten.

– Det är målet ha ett flygtillstånd på plats i november, men vi får se hur det går, säger hon.

Anders Sylvan, förbundsordförande för KSA känner sig lugn i att kontrollen ska gå igenom.

– Processen är byggd så att det inte ska fallera på kontrollen, utan den ska bekräfta att det man gjort innan är kvalitetsmässigt okej. Det ligger i Transportstyrelsens intresse att signalera om det är så att vi saknar någonting, så därför känner jag mig riktigt trygg.

Med fyra månader till start saknas det förutom flygtillståndet även piloter.

undefined
Flygplansmodellen PC-24 säljs oftast till företag och personer som använder den till affärsresor. KSA köpte sex PC-24 för att använda som ambulansflyg.

Förra måndagen gick förbundet ut med att man skrotat planerna på att anställa genom bemanningsföretag för att själva anställa istället.

Då hade man redan dragit igång rekryteringsprocessen för att knyta till sig ett 30-tal piloter. Fram till fredagen hade man hunnit anställa en pilot. I den första av olika rekryteringsomgångar har KSA totalt erbjudit nio piloter anställning. Dessa piloter ska även ha en del administrativa uppgifter.

Enligt en person med god insyn i branschen krävs det ungefär ett kvartal för att kunna utbilda sig för att köra de nya jetflygplan av modellen PC-24 som KSA köpt in för nästan 700 miljoner kronor sammanlagt. Enligt Anders Sylvan har man en plan för att piloterna ska vara färdigutbildade i tid, men att marginalerna är knappa.

– Vi har säkrat simulatorplatser där man tränar på just den här flygplanstypen och vi har även ett träningsschema här i Umeå, både med och utan flygplan.

– Just nu ligger vi väl till, men det är naturligtvis en tidsmässig och kompetensmässig utmaning.

undefined
"Vi har haft en dialog med det lokala pilotföreningen om att Babcocks piloter självklart ska ha en möjlighet att få både bli intervjuad och ha en möjlighet att ha en anställning hos oss, säger Anders Sylvan, förbundsdirektör för KSA.

Svensk pilotförening har sedan tidigare förespråkat en så kallad verksamhetsövergång där de piloter som idag kör för Babcock Scandinavian Airambulance, som sköter ambulansflygen sedan 2003, ska vara garanterade jobb och gå rakt över till KSA med sina nuvarande avtal. Men det är inte en åtgärd som är möjlig enligt Anders Sylvan.

– En verksamhetsövergång hade varit naturlig om man tagit över ett uppdrag helt och hållet. Till exempel om Kommunalförbundet bara hade tagit över de fyra norrlandsuppdragen, men så ser det inte ut nu.

– Nu gör vi ett nationellt flyg, där det är flera leverantörer som har nuvarande uppdrag som kommer att bli påverkade, så det handlar inte bara om en, även om Babcock är den största.

Det har även vädrats en oro för att arbetslösa piloter kan komma att ta jobben under pandemin, utan större intresse av att fortsätta när flygen för nöjesresor blir fler. Men enligt Anders Sylvan kommer man från KSA:s sida att vara på sin vakt. 

– Vi kommer vara väldigt noga.

Vad är KSA?

Kommunalförbundet svenskt ambulansflyg (KSA) ska bedriva ambulansflygplansverksamhet i hela Sverige. Uppstarten av verksamheten har skjutits upp vid ett flertal tillfällen. 

Förra året köpte Region Norrbotten ambulansflygplanstjänster av en privat aktör för 29 670 kronor i timmen. När KSA:s verksamhet startar beräknas Region Norrbotten dels betala 24 395 kronor i timmen, dels fasta kostnader till förbundet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!