Det var under brinnande krig, den 14 mars 1941, som den värnpliktige flygaren Ove Lambert-Meuller omkom under en simulerad luftstrid när två plan kom för nära varandra och kolliderade.
– Det var en pilot som dog, kanske redan i luften, för det finns en del som tyder på det. Alternativt dog han vid kollisionen mot isen. Piloten i det andra planet överlevde utan skador, trots att han hoppade på låg höjd och att hans fallskärm var defekt, säger Lars Gyllenhaal, författare av ett flertal militärhistoriska böcker.
Bertil Sundberg hette den överlevande piloten.
– Han hade verkligen tur den dagen för han kunde mycket lätt ha blivit det andra dödsoffret, säger Lars Gyllenhaal.
Kollisionen inträffade på hög höjd nordväst om byn Böle, varefter planen slog ner på den frusna Piteälven.
– Det var en hel del folk i närliggande byn Böle och byar runt omkring som såg övningen. "Det var många som hade svårt att i en hast fatta att den behagfulla leken förbytts i ett bittert allvar." Orden publicerades under en rubrik med ett enda ord, "Flygolyckan" i Piteå-tidningen 17 mars 1941.
Matts Berglund är i dag 90 år. När flygolyckan inträffade var han nio och är i dag den ende levande person som sett planen där på isen.
– Jag bodde en kilometer därifrån och pulsade dit i snön och såg det hela, men jag minns inte så mycket av det idag, säger han.
Han var en av dem som den dagen hann dit för att titta innan platsen blev avspärrad. Hans skolkamrater var mer senfärdiga och vad han minns så fick de vända om, men Matts Berglund hann se planen på isen trots viss bevakning.
Flygplanen var Fiat-tillverkade J 11, som i Italien kallades Falco. De var de sist tillverkade dubbeldäckarna som stridsflygplan i världen, så de var inte några moderna plan, utan dåliga på luftstrid jämfört med andra plan som inte var dubbeldäckare.
Piloterna tillhörde F9 i Göteborg som tillfälligt var på övning i Norrbotten, stationerade på Kallax.
– Ove Lambert-Meuller som dör är stockholmare och ligger begravd på Norra begravningsplatsen i Stockholm. Varifrån Bertil Sundberg är vet jag inte men sannolikt från södra Sverige. De här flygplanen var egentligen dåliga plan som Sverige inte ville ha, men på grund av finska vinterkriget och att hela Europa ville köpa plan så fanns det inget att välja på. Mycket kort efter de köpts in så hände det här, säger Lars Gyllenhaal.
– Man köper även in större plan, Caproni, som kom att kallas "Den flygande likkistan". Det säger väl hur trevligt det var att flyga det planet, fortsätter han.
Den här idag bortglömda flygolyckan liksom en som inträffade 1945 påminner om att kriget kunde bli nog så påtagligt även inom Sveriges gränser. De bilder som Lars Gyllenhaal kunnat hitta av de havererade planen på isen togs av flottningsarbetaren Axel Johansson och har bevarats av hans dotter Birgitta Bergdahl i Böle.
– De här händelserna kommer att ingå i min kommande bok Okända krigsspår . Jag trodde jag var färdig med andra världskriget i norr men det har kommit tips från läsare och så snubblar jag över händelser som är så okända att ingen har skrivit om dem tidigare. Nu har det blivit så många så det räcker till en bok. Det blir ingen tunn bok utan en av mina tjockaste, men det kommer att bli min sista på det här ämnet. Sedan ska jag skriva om annat, säger Lars Gyllenhaal.