Bland de 100 största företagen i Sveriges olika län leds i snitt 7,67 av kvinnor, enligt en sammanställning som nyhetsbyrån Siren gjort. Med 13 kvinnor på vd-poster ligger Norrbotten och Stockholm på delad förstaplats i landet.
– Det är ju åt skogen för lite, säger Karin Bodin, verkställande direktör på Polarbröd.
Karin Bodin tillträdde vd-posten i det familjeägda bageriföretaget för tio år sedan. Nettoomsättningen på nära 800 miljoner gör Polarbröd till länets största kvinnoledda företag.
– Att bli vd var ett sätt att höra till familjen, samtidigt som jag tycker att ledarskap är intressant. Och det är viktigt att det finns kvinnliga förebilder – att visa att det är klart att det går att vara vd och kvinna, säger Karin Bodin.
För Karin Bodin är det viktigt att ha en jämn könsfördelning för att bredda kompetensen i ett företag – och hon tycker sig se förbättringar.
– Jag ser sammanhang med fler kvinnor, många jobbar aktivt med jämställdhet och flera styrelser söker aktivt efter kvinnliga representanter. Utvecklingen går åt rätt håll, även om det går alldeles för långsamt.
Många gånger har hon känt att hon sticker ut i sin yrkesroll.
– Om jag kommer in i ett sammanhang där det bara är män, då blir jag ju en avvikare direkt. Men det finns något befriande med det. Jag har inte känt att jag behövt anpassa mig och passa in, eftersom jag sticker ut redan från början. Där finns det kanske en snävare norm för män, säger Karin Bodin.
Norrbottens kvinnliga vd:ar finns i vitt skilda branscher som hotell, metallurgiforskning, lyftteknologi och logistik. Därtill är sex av de 13 kvinnoledda företagen kommunala bolag som Lulebo och Kirunabostäder.
– Det är fortfarande extremt få kvinnor. Men det är jättekul att Norrbotten ligger i topp – jag hoppas att man behåller det. Man kan kanske göra det till ett fokus: Låt oss kämpa för att behålla det här, för det är en viktig fråga för oss, säger Karin Bodin.
För de kvinnor som drömmer om att ta sig upp i företagstoppen har Karin Bodin några råd. Först och främst: Sänk ambitionerna.
– Jag tror det finns många kvinnor som är alldeles för ambitiösa – inte för att man vill bli vd, men däremot har många en kravbild där de måste vara bäst på allt för att göra något. Medan många män bara gör. En vd kan inte kunna allt, för det kan ingen – man får hjälp med det man är sämre på, säger Karin Bodin.