Att statistik från Transportsstyrelsens olycksdatabas Strada visar att Norrbotten ligger högt när det gäller snöskoterolyckor är inte förvånande menar Per-Olov Wikberg.
– Alla fyra norrlandslän har mycket skoteråkning och därmed också många olyckor. I det avseendet är Norrbotten varken bättre eller sämre på att köra skoter än i övriga. Även här sker de klassiska olyckorna där man kör med för hög hastighet, kör in i träd, eller klipper isvalkar på reglerade sjöar. Och även om det blivit lite bättre de senaste åren förekommer det tyvärr fortfarande att förare är påverkade av alkohol i de allvarligaste olyckorna som slutar med dödsfall, säger han.
Att alkoholen är inblandad i en stor del av dödsolyckorna, innebär det att man en annan syn på att köra skoter alkoholpåverkad jämfört med bil?
–Jag tror att det kan ligga något i det, vi ser i den nationella statistiken att i de allvarligaste olyckorna som slutar med dödsfall är många alkoholpåverkade. Av nio dödsolyckor ifjol var fyra förare påverkade av alkohol. Det finns såklart ett mörkertal, för de flesta upptäcks först när det sker olyckor. När polisen gör alkotester ute på fältet så upptäcks snöskoterförare som kört onyktra ungefär lika ofta som bilförare. Det är inte så att snöskoteråkare generellt är mer onyktra än bilförare, däremot så var alkohol inblandat i nära hälften av fjolårets dödsolyckor.
De höga hastigheterna gör det svårt att behålla kontroll över snöskotern. Sett till kön och ålder visar statistiken att det är män i åldrarna 20 till 60 år som står för merparten av olyckorna.
– Ifjol var det bara män som omkom i snöskoterolyckor. Det beror delvis på att färre kvinnor kör även om den andelen också ökar. Men kvinnor tycks också mer försiktiga och kör inte lika hårt och snabbt som männen. Det är också väldigt få ungdomar som nyligen tagit snöskoterkörkort som är med om olyckor, precis som personer över 60 år.
När Nationella snöskoterrådet tipsar om en säker tur till fjälls ges framför allt fem råd: Välj rätt utrustning, meddela färdplaner till anhöriga, håll koll på vädret som snabbt kan slå om, följ lederna och ta med karta och kompass. Dessutom varnar de för att låta små barn färdas framför föraren då en krock innebär att föraren pressas framåt med en kraft motsvarande två ton.