Nästan var sjunde svensk planerar en utlandsresa och nästan en tredjedel planerar att resa inom landet under hösten. Det visar en undersökning från försäkringsbolaget If.
Men risken för att ta hem smittan är inte det enda en behöver oroa sig över.
Om utrikesdepartementet, UD, bland annat avråder en att resa till ett land gäller inte reseskyddet – och det hela kan bli en dyr historia om en inte har koll på vad som gäller.
– Men reseskyddet gäller som vanligt i hemförsäkringen om UD inte avråder från att resa, säger Anna-Karin Baltzari Danfors, chef för Konsumenternas Försäkringsbyrå som är en oberoende organisation.
Om UD avråder från resor till ett land är det en signal om ett allvarligt säkerhetsläge och att en noga bör tänka över sitt beslut att resa.
– UD har öppnat upp för resor till fler länder, men man måste vara beredd på att det kan ändras snabbt. Det kan komma restriktioner och krav på karantän, då är risken stor att du inte får ersättning från din försäkring för tiden i karantän, säger Baltzari Danfors.
– Om man sätts i karantän finns det inget skydd för merkostnader. Då sitter man där och får ingen ersättning för kost, logi och inkomstförlust.
Reseskyddet täcker även nödvändiga och skäliga vårdkostnader om en blir akut sjuk eller drabbas av ett olycksfall under resan.
– Man kan få hjälp med hemtransport med ambulansflyg och det här är väldigt dyra kostnader, det är därför det är viktigt att alla i Sverige har en hemförsäkring. Det kan röra sig om en miljon kronor som du själv får stå för om du inte har en hemförsäkring.
En annan sak att se upp för är om en varit sjuk innan resan.
– Om man har varit sjuk i exempelvis corona är det en risk att resa. Det rör sig ofta om tre månader som du måste ha varit symptomfri. Mitt råd är att stämma av med sitt försäkringsbolag eller med den larmcentral som ditt försäkringsbolag samarbetar med för att vara helt säker på att reseskyddet gäller om du varit sjuk.
Befinner en sig i ett EU- eller EES-land har man även genom EU-kortet via Försäkringskassan rätt till samma sjukvård som medborgarna i landet.
– Men EU-kortet ersätter inte kostnader för hemresor, som ambulansflyg, utan då måste du ha hemförsäkring eller ett annat separat reseskydd, säger Baltzari Danfors.
Reseskyddet gäller även inom Sverige, men då krävs det att man övernattar ett eller två dygn på annan ort.