Enligt Ekot har fjällräddarnas arbetsuppgifter ökat under de senaste åren. Livräddning, sjukvårdsinsatser och skogsbrandsbekämpning är några exempel på uppdrag de tar sig an.
– Det här har blivit en allt större andel av Fjällräddningens uppdrag. Vi ligger nu på runt 20 procent av det vi gör som är annat än traditionell fjällräddning. Men jag tror den andelen kommer att öka, vi ser kontinuerligt över hur vi kan använda samhällets resurser på bästa sätt, säger Fredrik Groth, som är ansvarig för Fjällräddningen i Norrbotten, till Ekot.
Eftersök efter försvunna personer utanför fjällområden är även det ett uppdrag, som på ett mer organiserat sätt införts i fjällräddarnas kalender.
Det finns två huvudsakliga anledningar till förändringen.
– Ett, fjällräddarna är duktiga på att leta folk. Två, polisen har mindre resurser under sommartid att lägga på den typen av ärenden, säger Peter Borg.
Förutom att avlasta polisen och ge dem större frihet att kunna prioritera var den "polisiära insatsen" behövs, ger det även bättre odds i sökandet efter en försvunnen person, enligt honom.
– Det är en större chans att hitta en försvunnen person, det är den absolut största fördelen.
Finns det någon risk med att Fjällräddningen tar sig an mer polisiära uppgifter?– Fjällräddningen är en del av polisen och vi har kloka beslutsfattare så jag ser ingen risk med det, jag ser bara möjligheter.