Fler kuggar uppkörningen

Antalet godkända förarprov för B-körkort har minskat i hela Sverige de senaste tio åren. Det visar en utredning från Statens väg- och transportforskningsinstitut.

Foto:

Norrbotten2014-07-07 17:04

Enligt utredningen beror detta på att allt fler väljer att ta så få körlektioner som möjligt, och då kan uppkörningen bli lidande.

– Det kan handla om att elever överskattar sig själva, att de inte förstår att de inte är färdiga med utbildningen. Det kan också vara en ekonomisk fråga. Det här är ett problem som trafikskolelärare överallt märker av, att elever tar för lätt på uppgiften, säger Anders Näslund, trafikskolelärare.

Trafikskolor har en skyldighet gentemot Trafikverket att inte anmäla en elev till uppkörning förrän han eller hon bedöms vara redo att klara godkänt. Men elever har alltid möjligheten att anmäla sig som s.k. privatist. Dessa klarar sig ofta sämre på uppkörningen än de som går genom trafikskola.

– Och det försöker vi säga till eleverna: att vi vill hjälpa dem, vi bjuder på mertid, vi ställer upp på kvällar. Det är ju dyrt att köra upp flera gånger också, säger Anders Näslund.

Samtidigt står sig Norrbotten bra i jämförelse med resten av landet. Två av tre uppkörningar blir godkända. Däremot verkar norrbottningarna ha svårare för teoriprovet, där bara drygt hälften av de genomförda proven klarar godkänt. Kvinnor klarar ofta teoriprovet bättre än män.

Många norrbottningar är unga när de tar körkort – fler än tre av fyra 20-åringar i länet har körkort. Patrik Engström bor i Boden men kommer ursprungligen från Malmö. Han tog körkort när han var 26.

– Körkort behövs inte i Malmö, där finns så bra bussförbilndelser. Det är nästan opraktiskt att ha bil där. Här, däremot, tar man sig ju ingen vart utan körkort, säger Patrik Engström.

Linda Engström, som är uppvuxen i Boden, håller med.

– Jag tog körkort när jag var 20, och det var sent jämfört med mina kompisar, säger hon.

Båda tog ganska många körlektioner på körskola innan de körde upp. Men allt går inte att lära sig på körskola, tror Patrik Engström.

– Män kör generellt mer aggressivt. På körskola kan man lära sig regler och rutiner, men frågan är om det hjälper. De kör aggressivt ändå, när de väl har tagit körkort, säger han.

Och Anders Näslund kan bekräfta att han ibland oroar sig för hur vissa elever kommer att klara sig ute i trafiken.

– Vi har ett begränsat antal timmar med eleverna. Även om vi försöker prata etik och moral så är det svårt att ändra på uppfattningar som en person kanske har haft i 20 år, säger Anders Näslund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!