Fler ensamkommande – få HVB-platser

Norrbottens kommuner får ta emot fler ensamkommande flyktingbarn än vad man avtalat med Migrationsverket. Antalet platser på HVB-hemmen räcker inte till och man köper platser i andra kommuner.

Foto: MAJA SUSLIN / TT

NORRBOTTEN2015-09-09 21:09

I juli hade i princip alla Sveriges kommuner fyllt sina platser för ensamkommande barn som man avtalat med Migrationsverket.

– Vi har gått in i steg fyra, då vi tvångsanvisar barn till kommunerna. Alla får vara med och hjälpa till, säger Kenneth Andersson på Migrationsverket Norr.

Enligt Migratonsverkets prognos i juli beräknade man att 12 000 ensamkommande flyktingbarn skulle komma till Sverige i år. På onsdagen hade 9 999 ensamkommande anlänt och Kenneth Andersson tror att man får skriva upp prognosen i oktober.

– Ensamkommande flyktingbarn är en utmaning för många kommuner, framförallt boendeplatser. HVB-hem växer inte på träd.

Gällivare kommun har avtal med Migrationsverket om 13 platser för ensamkommande barn. Under året har man tagit emot 21 barn och enligt Mona Holmström, avdelningschef på biståndsenheten, bedömer man att ett till två barn i veckan kommer komma till Gällivare. Kommunen planerar att fler platser i egen regi, men barnen som nu anländer placeras i familjehem eller på HVB-hem på annan ort - i nuläget handlar det om 14 barn på annan ort.

Till Luleå kommun har också fler barn än avtalat kommit och det är fullt på kommunens egna boenden. Nu kommer två barn i veckan och för dessa letar man individuella lösningar. Kommunen har diskuterat placeringar i Åsele, men har ännu inte placerat något barn utanför kommunen, säger Lars Sandström, på arbetsmarknadsförvaltningen på Luleå kommun.

– Målet är att ha alla i kommunen. Allt blir dyrare i andra kommuner.

Enligt Kenneth Andersson på Migrationsverket är det vanligt att kommuner köper platser på HVB-hem i andra kommuner.

– När det är fullt på egna boenden. Det blir problem när en kommun ska ha ansvar för barnen, men de bor i en annan kommun. Det blir svårare att göra utredningar och dyrare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om