Fler älvar ska restaureras

Mångmiljonrestaureringen av sex älvar i Norrbotten och Västerbotten är i full gång. Under fem år ska 200 kilometer vattensträckor återställas till samma skick som innan flottningsepoken – i det enskilt största restaureringsprojektet i sitt slag i Sverige hittills.

Målet är att vattnen ska få en naturlig ekologi, säger projektledaren Sofia Perä.

Målet är att vattnen ska få en naturlig ekologi, säger projektledaren Sofia Perä.

Foto: Maria Engström Andersson

Norrbotten2017-08-21 06:00

– Målet är att vattnen ska få en naturlig ekologi, säger Sofia Perä, biträdande projektledare för norrbottensdelen.

Redan i fjol sommar berättade Norrbottens Media om att länsstyrelserna i Norrbottens och Västerbottens län hade fått klartecken av EU-kommissionen för att dra i gång 124 miljonersprojektet ReBorN Life. Sedan dess har återställningsarbetet startats. I Västerbotten i Lögdeälven, och i länet i Vassaraälven och Linaälven i Kalix älvsystem, i Långträskälven i Byske älv, i Åbyälven nära Arvidsjaur och i Stockforsälven och Vitbäcken i Piteå älv.

– Högvattnet ställde till det i fjol höstas. Men just nu är sex maskiner igång. Nästa år, när vi även kör i gång med Råne älv, hoppas vi kunna växla upp till det dubbla, berättar Sofia Perä.

Arbetet handlar om att med grävmaskin lyfta tillbaka stenblock som under flottningen rensades bort och att öppna gamla torrlagda sidofåror. Åtgärder som ska leda till arealt större och mer varierade livsmiljöer för insekter, fisk, utter, flodpärlmussla och andra arter – och en ökad biologisk mångfald. För kostnaden – där EU står för 74 miljoner, Havs- och vattenmyndigheten 42 miljoner och en mängd kommuner tillsammans SCA, Sveaskog och Skogsstyrelsen för 7 miljoner – ska även minst 2 300 nya lekbottnar för fisken anläggas fram till år 2021.

Kan ni vara nöjda sedan?

– Mycket återstår, inte minst inom Torne- och Kalixälvs vattensystem. Men vi söker pengar och prioriterar kontinuerligt, säger Sofia Perä.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om