Resursbrist: Fetmaoperationer prioriteras bort

En femtedel av norrbottningarna lider av fetma. Samtidigt är det svårt att få vård för fetma och resursbrist har gjort att antalet överviktsoperationer störtdykt. "Vi måste bygga upp ett nytt sätt att arbeta med fetma", säger divisionschefen Anna Pohjanen.

Antalet överviktsoperationer i Norrbotten har störtdykt de senaste åren, resursbrist är en stor anledning till det.

Antalet överviktsoperationer i Norrbotten har störtdykt de senaste åren, resursbrist är en stor anledning till det.

Foto: Roger Turesson / DN / SCANPIX

Norrbotten2021-05-18 05:30

Vi har tidigare berättat att antalet överviktsoperationer sjunkit kraftigt de senaste åren. En anledning till det är att efterfrågan minskat, men en stor anledning är också resursbrist. 

– Operation är en kedja. Där har vårdplatser varit en flaskhals, men också tillgång till operationstider, säger Anna Pohjanen, chef för division länssjukvård 2. 

Överviktsoperationer tillhör så kallad prio tre-kirurgi tillsammans med bland annat höft- och knäproteser samt operationer mot urininkontinens. Prio två-operationer är ingrepp som behöver genomföras inom en månad och till prio ett räknas akuta ingrepp. 

– Prio tre är kirurgi som vi vid akut resursbrist måste prioritera ned, det hade vi problem med redan innan pandemin. Men det är fortfarande vård som vi absolut ska erbjuda, säger Anna Pohjanen.  

Hon vill emellertid understryka att kirurgi inte är den enda behandlingen mot fetma, även om det är en viktig del i behandlingen mot folksjukdomen. 

– Det har aktualiserats igen i samband med att fetma är en riskfaktor för covid. Preventivt arbete är väldigt viktigt, men vi måste också utarbeta en strategi för hur vi behandlar fetma i Region Norrbotten, säger Pohjanen. 

Det är dock svårt att kartlägga samband mellan exempelvis dödlighet i covid och fetma, då inte alla som lider av sjukdomen finns registrerade i exempelvis patientregister och läkemedelsregister. 

– Det är inte alla som har fetma som har kontakt med sjukvården, säger Anna Pohjanen. 

Nationellt lägger idag sjukvården femton gånger så mycket resurser på att behandla följdsjukdomar av fetma, jämfört med behandling av själva sjukdomen. Det enligt en debattartikel i DN, undertecknad av flera läkare. 

– Det är en sjukdom med stort lidande och det finns ingen jättelätt behandling. Även för dem som genomgår en operation är det en tuff omställning och det behövs en bra uppföljning, så att vi stöttar dem som gjort det, säger Anna Pohjanen. 

På sikt hoppas hon att ett speciellt team ska sättas samman i Region Norrbotten för att möta fetmapatienter. 

– I större regioner finns det obesitasmottagningar. Här i Norrbotten behöver vi titta på hur vi bäst ska möta behoven utifrån våra förhållanden, säger Anna Pohjanen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!