Felaktiga samtal till SOS minskar

Antalet felaktiga samtal minskar till SOS alarm – men inte under sportlovet. ''Det är framför allt barn och ungdomar som vi ser en ökning hos då'', säger Gunnar Bergström, ansvarig för SOS-alarms 112-tjänst.

Felaktiga samtal till SOS alarm minskar.

Felaktiga samtal till SOS alarm minskar.

Foto: Pär Bäckström

Norrbotten2016-03-06 09:14

Under 2015 tog SOS alarms 112-tjänst emot nära fyra miljoner samtal. 88 tusen av dem var samtal inom Norrbotten – länet där SOS-alarm har näst kortast svarstid i landet.

Tiden från att man ringer till SOS-alarm till att de svarar – svarstiden – varierade under 2015 mellan 9,1 sekunder och 16,8 sekunder. Lägst ner ligger Dalarna, och högst upp Stockholm. Norrbotten ligger på 9,4 sekunder. Det visar SOS-alarms senaste statistiska rapport. Anledningen är en omorganisation.

– Fram tills slutet av december hade vi en annan produktionsmodell. Lite förenklat kan jag säga att vi var uppdelade i tre distrikt. Norr, mitt och syd. Nu har vi en gemensam nationell mottagning. En omedelbar effekt var att svarstiden sänktes. Jag tror att det kommer bli jämnare siffror under 2016, och att den kommer sänkas generellt i landet. Förut när vi var indelade i distrikt så hade vi ett ändligt antal telefonister. Så är det inte längre, säger Gunnar Bergström.

Antalet felaktiga samtal har också minskat stadigt sedan 2010. Till exempel personer som medvetet ringer med avsikt att förstöra – okynnessamtal. Eller personer som inte är i nöd, och som bara vill nå polisen. I snitt får SOS alarm 241 samtal per dag. 77 av dem är personer som inte befinner sig i nöd.

– Det är ju inga samtal vi vill ha. Felaktiga samtal måste ju hanteras, och de skäl vår tid, säger Gunnar BergströmMen trots att de felaktiga samtalen minskar generellt så märks en ökning av mer skämtsam karaktär under skolloven.– Jag tror att det beror på att de har tråkigt och ingenting att göra, tyvärr, säger Gunnar Bergström.

Anders Klarström som är kommunikationsansvarig på SOS-alarm menar att det också har skett en attitydförändring bland svenskarna.

– Jag tror att respekten inför att ringa 112 har ökat i generellt. Sedan tror jag att folk ute i samhället är mer benägna att faktiskt ringa när det är allvar. Och det tror jag har att göra med att medierna har skrivit mycket om det här.

I Norrbotten kopplas så många vidare till...

FAKTA

Polisen: 14 856

Jourhavande präst: 3574

Socialjour: 229

Utländsk larmcentral: 86

Jourhavande tandläkare: 23

Ambulans: 19

Tips om smuggling: 4

Flygräddning: 3

Övrigt: 3

Miljöräddning på sjön: 2

Sjöräddning: 0

Källa: SOS

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om