Samtidigt ökade dock antalet människor som blivit sjuka i covid-19 – främst i Luleå, Kiruna och Boden. Den sistnämnda kommunen hade även högre incidens, det vill säga antal smittade per 1 000 invånare, än riksgenomsnittet.
Totalt stod de tre kommunerna tillsammans för 495 av de 716 bekräftade covidfallen i Norrbotten.
– Det är synd. Jag tror det kan ha att göra med att det har varit mer intensivt i julhandeln. Exempelvis Luleå ökade rätt ordentligt och de rapporter jag fått från köpcentrum och Storheden är att det är varit ganska trångt i slutet av november när det var black friday. Man har inte riktigt lyckas hålla distansen där och hålla de råd som man kanske hade önskat.
Men att antalet smittade ökade och att antalet som behöver vård minskade beror dels på att det främst är den yngre generationen som blivit smittade.
I september, oktober och en bit in på november var det främst 70-talister som stod för den största delen av covidfallen. Men det har nu, enligt smittskyddsläkaren, förskjutits över till de som är födda på 90- och 00-talet.
– De hamnar inte på sjukhus. Det ger mindre belastning på slutenvården.
Tror du att kurvan kommer fortsätta gå åt rätt håll?
– Inte när antalet fall ökar såhär kommer den inte att sjunka lika snabbt. Det är svårt att hoppas på det.
Han hoppas dock att smittsiffrorna inte ska sticka iväg ytterligare som i sin tur leder till en ökad belastning för slutenvården.
– De som blir smittade i veckan och nästa vecka kommer att vara sjuka eller smittsamma under jul och nyår. Det gäller för alla i Norrbotten att hålla upp garden, säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt.
Totalt har 120 människor – 66 män och 54 kvinnor – avlidit sedan coronapandemins början i Norrbotten.