Det allra vanligaste området för en räddningsinsats ligger i Norrbotten där 60 fjällräddningar genomfördes under 2019, att jämföra med 84 under 2018 och 75 under 2017. En logisk förklaring kan vara att det under 2018 var väldigt bra väder under en lång period vilket kan ha gjort att fler människor rörde sig i fjällterräng.
– Vi märker av det ökade intresset för att vandra i fjällen och Kebnekaise är det område där vi genomför flest räddningsinsatser. Tittar man långt bak tillbaka sticker Jämtland ut, nu är det Norrbotten, säger Lars Ragnvaldsson, verksamhetsutvecklare vid räddningstjänstgruppen.
Det handlar oftast om personer som drabbats av sjukdom av något slag. I drygt hälften av ärendena har den drabbade en fraktur av något slag och övriga ärenden är en variation av medicinska åkommor med allt ifrån getingstick med allergiska reaktioner, bröst/buksmärtor, diabetes, astma, kräkningar och feber.
– Det allra vanligaste är fotleder och knän som går sönder, säger Lars Ragnvaldsson.
– För oss är den här statistiken viktig. Vi vill se hur många ärenden det är och vad det är för typ av skador som personerna har så vi vet om vi ligger rätt i utrustning och utbildning så vi kan hjälpa människor på rätt sätt, säger Lars Ragnvaldsson.
I många fall består resurserna av fjällräddare tillsammans med ambulans- och polishelikopter.
– Det viktiga är inte vem som räddar personerna utan att de får hjälp så snabbt som möjligt. Vi har ett tätt samarbete med kommunala räddningstjänsten, säger Lars Ragnvaldsson.
Under sommarmånaderna har totalt 100 fjällräddningsinsatser genomförts i polisregion Nord det vill säga Norrbotten, Jämtland och Västerbotten, att jämföra med 140 under 2018.
– Det betyder dock inte att det är 100 fall där fjällräddare ryckt ut, utan kan vara ett antal fall med flygande resurs eller markresurs, säger Lars Ragnvaldsson.
Förberedelser är viktiga. Lars Ragnvaldsson påpekar att det är viktigt att vara rätt utrustad och veta vad man klarar av. Lita inte på att du har täckning på mobiltelefonen, ta med kompass och en aktuell karta.
– Det är viktigt att följa väderprognoser och de rekommendationer som lokala guider lämnar, säger Lars Ragnvaldsson.