Det visar ny statistik från Pensionsmyndigheten.
– Det betyder att Pensionsmyndighetens handläggare lägger mindre tid på ansökningar som i slutändan inte beviljas, vilket innebär att de pensionärer som har rätt till tillägget kan få besked snabbare, säger Sabina Masic, enhetschef för bostadstillägg på Pensionsmyndigheten.
Grundkraven för att ha rätt till bostadstillägg är att man är 65 år eller äldre och bor i Sverige. Dessutom behöver hela den allmänna pensionen och hela premiepensionen tas ut. Utöver grundkraven är bostadstillägget till för de som har låg pension, små tillgångar och låga inkomster.
Under första halvåret 2021 fattade Pensionsmyndigheten beslut om 1 008 ansökningar om bostadstillägg från pensionärer i Norrbotten. Av dessa avslogs 395 ansökningar och kan jämföras med 1 212 ansökningar och 622 avslag under första halvåret 2020.
Av de 395 ansökningar som avslogs under första halvåret 2021 berodde 384 avslag på för höga inkomster eller tillgångar.
Färre äldre får avslag på ansökan om bostadstillägg
Under det första halvåret 2021 fick ungefär fyra av tio pensionärer i Norrbotten, 39 procent, avslag på sin ansökan om bostadstillägg. Det är en minskning jämfört med samma period 2020, då 51 procent av ansökningarna avslogs.
Under det första halvåret 2021 fick ungefär fyra av tio pensionärer i Norrbotten, 39 procent, avslag på sin ansökan om bostadstillägg.
Foto: Martina Holmberg / TT
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!