Färre akutbesök under pandemin: "Oroliga"

Betydligt färre patienter har sökt sig till landets akutmottagningar och Norrbotten är inget undantag – men trots det har läget varit extremt ansträngt på Sunderby sjukhus.

Färre patienter har besökt akutmottagningarna i Norrbotten under coronapandemin.

Färre patienter har besökt akutmottagningarna i Norrbotten under coronapandemin.

Foto: Andreas Wälitalo

Norrbotten2020-12-10 11:30

Den största minskningen av akutpatienter skedde under pandemins första månader då Folkhälsomyndigheten varnade för mycket hög risk för samhällsspridning av covid-19. Socialstyrelsen, som ligger bakom den nya rapporten, menar att det kan vara en av anledningarna till att färre sökte sig till akuten.

Andra anledningar kan ha varit oron för att bli smittad, att besöken hos de digitala vårdbesöken ökade eller att skador samt spridning av influensa minskat som en konsekvens av myndigheters rekommendationer.

– Folk var osäkra och oroliga över vad den här pandemin innebar, säger Thea Enhörning, utredare på Socialstyrelsen.

Besöken minskade även i alla diagnosgrupper, förutom misshandel samt diagnoser som covid-19-liknande symtom där antalet besök ökade.

– Det kan bero på att man är orolig för att det kan vara covid-19 man smittats av och besöker i högre utsträckning för symtom som hosta och andningssvårigheter. Man vill testa sig för att veta, säger Enhörning.

För Norrbottens del minskade patientbesöken på akuten med 18 procent mellan mars och april, jämfört med genomsnittet för motsvarande period år 2017-2019. Efter det återhämtade sig besöken lite och samma siffra låg mellan maj och september på åtta procent.

Mattias Morin, verksamhetschef för akut omhändertagande på Sunderby sjukhus, berättar att de såg en kraftig minskning under den så kallade första vågen och sedan har flödet blivit mer stabiliserat.

Det innebär dock inte att arbetsbelastningen har blivit mindre eftersom personalen drivit två akutmottagningar för att separera på det vanliga patientflödet och de med symtom för covid-19.

– Det har varit extremt ansträngt även fast vi såg en sänkning av inflödet. Men personalen har varit helt fantastiska, ställt upp och alla har gjort sitt yttersta för att klara av det här, säger Morin.

Socialstyrelsens rapporten visar samtidigt att andelen besök som leder till inskrivning ökat under perioden – trots minskningen av antalet patienter. De menar att det kan vara en indikation på att det är patienter med allvarligare tillstånd som fortsatt att besöka akuten under pandemin.

Och det blev även blivit tydligt på Sunderby sjukhus.

– Vi har en ganska hög andel som är ganska lågt prioriterade när de kommer till akuten, sådana patienter som vi tycker skulle ha sökt sig till sin hälsocentral i första läget. Den typen av patienter såg vi väldigt lite av i våras, det betyder att de som är allvarligt sjuka kommer och de som har lite lättare symtom eller skador håller sig undan, säger Mattias Morin och fortsätter:

– Det blir en positiv sidoeffekt. Sjukbelastningen blir lägre och personalen på akuten känner att de får arbeta med det som de egentligen ska arbeta med.

Både Morin och Enhörning poängterar dock att det är viktigt att inte undvika att söka vård.

– Det man alltid är orolig för när det sker en minskning i flödet är att de som faktiskt behöver komma undviker att komma. Känner man sig osäker är det alltid bra att ringa 1177 eller sin hälsocentral, där får man en guidning om var man ska söka vård – om man ska gå till sin hälsocentral i första hand eller om man ska åka till akuten, säger Morin.

Totalt i hela landet har 159 000 färre patienter besökt akutmottagningarna mellan mars och september i år. Det motsvarar en minskning på 16 procent jämfört med motsvarande period 2019.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!