Det hedersrelaterade våldet har sin grund i kön, makt, sexualitet och kulturella föreställningar om dessa.
Hederstänkandet kan ta sig olika uttryck beroende på kulturella föreställningar och religion, men det är inte kopplat till någon specifik kultur eller religion. Det kan även förekomma i icke-religiösa sammanhang.
Ibland är en och samma person både utsatt och förövare. Till exempel kan en ung person tvingas att utföra ett dåd mot sin vilja för att försvara familjens anseende, under hot att själv annars utsättas för våld. Då handlar det ofta om pojkar och män.
I regeringens skrivelse Handlingsplan för att bekämpa mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer uppges att i det hedersrelaterade våldet kan det finnas flera förövare av båda könen.
Offren kan vara både kvinnor och män samt flickor och pojkar. Det kan också vara så att våldet sanktionerats av familjen eller den närmaste omgivningen.
Länsstyrelsen i Östergötland, som arbetar på uppdrag av regeringen mot hedersrelaterat våld och förtryck och driver sajten hedersfortyck.se, skriver att våldet och förtrycket kan ta sig olika uttryck.
Det kan handla om psykiskt våld i form av exempelvis kontroll och kränkningar eller så handlar det om fysiskt våld – allt från misshandel till mord.
Det kan också handla om sexuellt våld, som att personer tvingas gifta sig mot sin vilja eller att homosexuella personer tvingas in i heterorelationer.