Facktopparna kräver inflytande för LO

Den omstridda las-utredningen ska skrotas av regeringen. Kommunals Tobias Baudin och LO:s Krister Johansson tycker det var väntat.

Kommunals ordförande Tobias Baudin och Krister Johansson, ordförande för LO-distriktet i Norra Sverige. 
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) och statsminister Stefan Löfven.

Kommunals ordförande Tobias Baudin och Krister Johansson, ordförande för LO-distriktet i Norra Sverige. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) och statsminister Stefan Löfven.

Foto: Montage

Norrbotten2020-10-29 15:41

Turerna kring las-utredningen tog en ny sväng sedan Socialdemokraterna och Stefan Löfven gick ut med de inte vill gå vidare med den. Statsministern menar att arbetsgivare och fack är bäst lämpade att göra upp om de långsiktiga spelreglerna på arbetsmarknaden och vill därför att uppgörelsen mellan Svenskt näringsliv och PTK ska ligga till grund för ny lagstiftning.

Krister Johansson som är LO-distriktet i norra Sveriges ordförande har följt utvecklingen och känner sig kluven.

– Det är lite tudelat men det som inte är svårt att vara tydlig till är att las-utredningen nu faktiskt är skrotad, för så måste man tolka det. Det andra är att man ska använda PTK:s och Svenskt näringslivs förhandlingsresultat som utgångspunkt, säger han och fortsätter:

– Som det ser ut nu står inte LO bakom den eftersom vi också klev av förhandlingarna. Ska LO ändra syn krävs att man kommer med tillägg till den. Det finns ingen partsöverenskommelse att prata om när inte LO är med på tåget. Så det är både ris och ros.

Tycker du det var ett väntat besked?

– Det var den väg som fanns att gå och de fick ett sätt att städa bort las-utredningen och det var nog bra. Politiken ska inte in och styra på det sättet, så det var väntat. Det har funnits en total enighet inom förbundet då det förslag som ratades sist vid förhandlingarna var för svagt sett till helheten.

Kommunals ordförande Tobias Baudin blev inte heller överraskad att Socialdemokraterna valde att gå vidare.

– Det positiva är att las-utredningen som kallas Toijerutredningen, vilket var en stor maktbalansförskjutning åt arbetsgivarnas fördel, nu är skrotad. Sedan kommer vi försöka att påverka den nya utredningen så att Kommunals medlemmar får mer trygghet, säger Baudin och fortsätter: 

– Det är att man kommer till rätta med allmän visstid och att man kan "hyvla", att sänka sysselsättningsgraden och därmed lönen hos en trotjänare med lång arbetstid. Det hör inte hemma på en modern arbetsmarknad.

Ser du något negativt med beskedet?

– Det är att man fortsätter göra det till en politisk fråga. Ett enat LO sa ju nej till förslaget men jag tolkar det också som att man är beredd att göra förändringar i förslaget och det behövs för att vi ska acceptera det här. 

Under torsdagen meddelade IF Metall att förbundet välkomnar regeringens besked och vill delta i samtal om fortsättningen.

Utredningens förslag

Parallellt med parternas förhandlingar om nya las-regler har politikerna – i enlighet med januariavtalet mellan regeringen, C och L – beställt en utredning, vars förslag ska gälla om inte fack och arbetsgivare lyckas enas.

Arbetsgivare får undanta fem personer från turordningsreglerna vid uppsägningar. I dag gäller maximalt två personer och då för företag med högst tio anställda.

Vid lika anställningstid avgör arbetsgivaren själv vem som får vara kvar när uppsägningar sker på grund av arbetsbrist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!