Claes Danell, ombudsman i Byggnads, berättar om ett tillfälle när han kallades ut till en arbetsplats där man upptäckt asbest.
– Det jag möttes av var en platschef som hade fått kännedom om asbestexponeringen för en vecka sedan men inte hade vidtagit någon åtgärd över huvud taget, förutom att de hade tagit dit saneringsföretaget för att sanera. De hade inte tänkt på att de arbetstagare som hittat asbesten och sågat i den så att den gått sönder kan ha blivit exponerade. Jag fick förklara att de här arbetarna antagligen haft asbestfibrer på sig. De kan även ha gått in i fikarummet så alla arbetstagare kan vara exponerade av asbest, säger han.
Asbest är ett farligt ämne som idag är förbjudet. Det användes tidigare bland annat som brandskydd i stålkonstruktioner, ventilationsanläggningar och soprum eller som värmeisolering i rör och värmepannor. Det är när man bearbetar eller river ner asbest som arbetaren kan andas in de farliga asbestfibrerna som efter lång tid kan orsaka allvarlig cancer.
Under två dagar håller Claes Danell kurs för 15 skyddsombud om bland annat riskerna med asbest på byggarbetsplatserna. Han är bekymrad över kunskapsbristen hos arbetsgivarna.
– Det blir inte bättre och kunskapsnivån höjs inte. Arbetsmiljölagen är väldigt tydlig med vad man ska göra som arbetsgivare, men det är som att man systematiskt blundar för det. Jag har åkt ut på så många asbestexponeringar och när jag kommer dit så har man inte gjort något. Man vet inte hur man ska hantera det. Man kan ha ringt ett saneringsföretag, men sedan jobbat vidare. Då har det redan skett en exponering, säger han.
Det är när asbestfibrerna bryts loss som den som utför arbetet kan bli exponerad. Asbest som ligger orört är inte farligt. Ämnet förbjöds i Sverige 1982 men enligt Svenska Miljöinstitutets rapport från 2019 dör omkring 120 personer varje år på grund av mesoteliom, en form av cancer som enbart beror på exponering för asbest. Claes Danell berättar att han varje månad får in 2-3 ärenden om asbestexponering på arbetsplatser, men han tror även att det finns ett mörkertal.
– Då cancern är lurig och tar tid att utvecklas så måste man dokumentera exponeringen och fara in på lungröntgen. Det är för att konstatera hur lungan ser ut nu – vid exponeringstillfället. Vi har i vårt avtal en försäkring som faller ut till dem som har utvecklat asbestcancer, säger han.
Claes Danell är kritisk till att många företag inte gör miljöinventeringar på ett bra sätt så att exponeringar kan undvikas.
– Hade de gjort det så hade vi inte haft så många exponeringar, men nu sker det hela tiden att man skickar in våra medlemmar och så river de och upptäcker asbest. Då har en exponering skett, säger han.
Vad ska man göra åt problemet?
– Det ska bara finnas en röd knapp som platsledningen trycker på när de upptäckt asbest. Då händer det här. Alla som blivit exponerade kartläggs och skickas på lungröntgen. Arbetarna erbjuds samtalsstöd om de känner sig oroliga. Alla kläder tas omhand och kasseras som asbesthaltigt material. Man ringer saneringsfirman och tar luftprover så man ser att det är säkert innan man skickar in någon. Men det existerar inte utan istället jobbar man vidare ett tag och antagligen blir alla i arbetslaget exponerade, säger Claes Danell, ombudsman i Byggnads.