Facket ser färre poliser – fler chefer

Runt 100 färre poliser på fem år. Polisen i Norrbotten har hamnat i en ond cirkel som kommer att ta flera år att bryta sig ur, tror Polisförbundet.

kritisk. Torgny Olofsson vid Polis­förbundet tror att det kan ta lång tid innan situationen är löst.

kritisk. Torgny Olofsson vid Polis­förbundet tror att det kan ta lång tid innan situationen är löst.

Foto: Kurt Engström

Norrbotten2016-02-12 07:30

Torgny Olofsson är en upptagen man. Den tidigare Kalixpolisen är i dag ordförande i Polisförbundet och för talan för alla medlemmar i Polisregion Nord. En yta större än halva Sverige. Och det är intensiva dagar. Bland annat på grund av löneförhandlingar som pågår mellan facket och polisledningen i Stockholm. Men den stora frågan är polisens massiva omorganisation som kommer samtidigt som arbetskraven ökar på den redan underbemannande styrkan. Till en början trodde facket på den nya organisationen. De hoppades på att få fler patrullerande poliser. Men ett år in i organisationen har det blivit tvärtom med fler chefer, enligt facket.

– Sen är det inte så enkelt att bemanningsproblematiken enbart att det beror på den nya organisationen. Däremot hade vi en förhoppning om att man skulle ha större möjligheter att ordna till problemen. Men jag tror att man har upptäckt hur bemanningen ser ut i verkligheten med organisationen, säger Torgny Olofsson.

2010 hade polisen i Norrbotten en styrka på nästan 500 poliser. På fem år har den krympt till 407, enligt Olofsson.

– Det är ett stort fall. När vi var nere som minst innan det var vi ungefär 380. Men 500 poliser är önskvärt.

Tappet beror delvis på pensionsavgångar, men avhoppen är en stor orsak. Underbemanningen är nu fackets viktigaste fråga – en fråga som präglat inlandet i flera år.

– Men nu kommer problemet även till kusten. Nu kommer det till och med till städer som Luleå.

Lönen är en väg ur den onda cirkeln, säger han. Men i nuläget är underbemanningen fackets stora fråga. Den leder till stora arbetsmiljöproblem, när färre poliser ska göra mer.

– Och det är naturligtvis en stor orsak till att poliser lämnar. Skulle bemanningen varit bättre så hade inte lönefrågan känts så besvärligt akut heller. För det är många som säger att yrket är en dröm och en utmaning och som fortfarande tycker det är ett kul yrke.

Just finns det en oro bland många poliser för hur de ska påverkas när organisationen förvandlas och arbetsrollerna förändras. Facket varnar för att förvandlingen kommer att ske för snabbt. Men på sikt tror de att den nya organisationen kommer att vara bra. Redan nu ser dem ett bättre samarbete med grannlänen, inte minst under flyktingkrisen. Men han tror att det kommer att ta lång tid innan de blir tillräckligt många poliser som är nöjda med lönen och personalpolitiken. En fråga som till sist landar i Riksdagen och på rikspolischefen Dan Eliassons bord.

Facket välkomnar de nya poliserna som polischefen har gått ut med. Den lokala polisledningen lyssnar på problemen som facket pekar på, och de har en vilja att förändra, menar Olofsson.

– Men den viljan kvävs många gånger av nationella krav och direktiv som omöjliggör det. Det är en frustration som känns av många

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!