Vi har tidigare berättat om konflikten kring ambulanssjukvårdens schema som lett till uppsägningar och ambulanser som tvingats att ställas på grund av personalbrist. Nu riktar Henrik Johansson förbundssekreterare på facket Ambulansförbundet skarp kritik mot Region Norrbotten.
– Vi anser att man inte ska ha kollektivavtal med region Norrbotten, staten borde ta över där. Den regionen borde inte hålla på med ambulanssjukvård, de är för dåliga på det helt enkelt. Vi har många medlemmar i Norrbotten och Region Norrbotten är ingen arbetsgivare som kommer att få stjärnan för den bästa arbetsmiljön det här året. Det ställs bilar i flera kommuner och personalen behandlas illa, säger Henrik Johansson.
Enligt Henrik Johansson ligger Region Norrbotten i dagsläget runt 16-17 tjänster back med all planerad övertid. Ambulanssjukvården i Norrbotten är helt beroende av bemanningsbolag för att verksamheten i dag ska gå runt, menar han.
Ulrika Sundqvist är regiondirektör och svarar på kritiken från Henrik Johansson.
– Det är såklart jättetråkigt att han är missnöjd. Men om man säger så här, den svenska modellen bygger på, när det gäller kollektivavtalet, att centrala parter kommer överens och det har man gjort i frågan när det gäller dygnsvila. Och då är facket och arbetsgivare eniga om avtalets nuvarande skrivning och tolkning som har gjorts utifrån EU:s arbetstidsdirektiv.
– Sedan tänker jag att vi bara har arbetat kring de här nya reglerna i 20 dagar och vi som arbetsgivare och våra medarbetare håller på att vänja oss vid hur det fungerar, säger Sundqvist.
I veckobrevet, vecka 42 för ambulanssjuksköterskorna i östra delen av Norrbotten, går det att läsa att läget nu är så prekärt att ledningen kan gå in och beordra till arbete samt dra in beviljad semester för att lösa bemanningen.
Hur ska ni lösa det här långsiktigt?
– Jag har inte den detaljkunskapen om vad som gäller för enskilda ambulansstationer. Men det jag tror det handlar om är att hitta en schemaläggning som är hållbar och bra över tid. Jag tror det handlar om att titta på arbetssätt och hur man jobbar tillsammans. Men det är en period nu där vi får vara ödmjuka för att det är en omställning både för medarbetare och arbetsgivare, säger Ulrika Sundqvist.