I skrivande stund har Norrbotten 26 konstaterade fall av coronasmittade och regionen konstaterar att samhällsspridning av viruset råder även i länet.
Flera har redan fått sjukhusvård, även på nyupprättade intensivvårdsavdelningen för covid-19-patienter på Piteå sjukhus.
Minst två av patienterna har vårdats i respirator.
Utvecklingen innebär att sjukvården ställs inför allt större prövningar och omprioriteringar, som redan har inneburit inställda planerade operationer.
De strikta restriktionerna till alla medborgare om att stanna hemma vid minsta förkylnings- eller luftvägssymptom får även konsekvenser vad gäller personalbemanningen inom vården.
– Vissa avdelningar på Sunderby sjukhus har redan 30-35 procents sjukfrånvaro nu. Det gäller vårdpersonal överlag – läkare, sjuksköterskor och undersköterskor, säger Camilla Sundberg Eriksson, Vårdförbundets ordförande inom Region Norrbotten, under måndagen.
Region Norrbotten vill inte uppge det exakta antalet IVA-platser och respiratorer som förbereds men enligt vad Norr Media erfar är ambitionen att IVA-kapaciteten ska fördubblas, främst genom den nya "coronaavdelningen" i Piteå.
– Sunderbyns intensivvårdsenhet ska hållas intakt för "vanliga" IVA-patienter, eftersom det patientflödet inte upphör bara på grund av corona , säger Camilla Eriksson Sundberg.
Patienter som intensivvårdas måste övervakas av särskilt utbildade sjuksköterskor eller undersköterskor dygnet runt. IVA-platserna kräver också respiratorer, dialysapparater eller ecmo-maskiner ("konstgjorda" lungor som syresätter blodet).
– Väldigt resurskrävande med svårt sjuka patienter, inte minst vad gäller den medicinsktekniska utrustningen.
Samtidigt har Vårdförbundet länge varnat för att det utbildas för få intensivvårdssjuksköterskor – vilket visar sig nu när bemanningen prövas ytterligare när IVA-kapaciteten ska dubbleras.
– Personalläget var inte stabilt redan innan corona. Vi har inte haft någon övertalighet rörande våra medlemmar, tvärtom alldeles för mycket övertid för befintlig personal. Och nu blir det ännu tuffare. Den vårdpersonal som står på benen ännu får jobba järnet och måste hålla över tid. Det är uthållighet som gäller nu, säger Camilla Eriksson Sundberg.
Hur är det med skyddsutrustningen för personalen?
– Ok tillgång än så länge, å andra sidan har vi ingen kraftig samhällsspridning i Norrbotten ännu. Och vi får redan signaler om bristfälliga lösningar på vissa avdelningar. Om rätta skyddsutrustningen saknas, då kan inte personalen utföra vården utan att själv bli sjuka. I så fall måste vi lägga skyddsstopp, om det är fara för hälsa och säkerhet.
Vårdförbundets ordförande inom Region Norrbotten vill också passa på att skicka en gliring till politiker, opinionsbildare och arbetsgivare som för närvarande öser beröm över landets vårdpersonal.
– Jag blir grymt provocerad av alla applåder och hyllningar som ges till våra medlemmar. Jag förstår att samhället i övrigt uppskattar oss, men det vore bättre om alla dessa "handklappningar" omsätts i pengar från våra ansvariga politiker. En uppmaning till dem.
Camilla Sundberg Eriksson syftar på det generella missnöjet rörande låga löner och dåliga arbetsvillkor som har varit omfattande hos landets vårdpersonal under många år, långt innan coronapaniken.
– Hade vi haft en annan "grundplatta" att stå på, med bättre villkor och stabilare bemanning, då hade läget varit bättre. Nu sätts allt på sin spets. Och därför luktar det illa att höra hur politikerna berömmer oss, säger Vårdförbundets ordförande inom Region Norrbotten.