Kort efter att pensionsgruppen presenterat pensionsöverenskommelse, som bland annat innebär att lägsta åldern för att ta ut pension höjs från 61 till 64 år, skickade transportfacket ut en kommuniké där de gick hårt åt förslaget. Transport vill istället ha sänkt pensionsålder.
– Självklart är vi fullt medvetna om att pensionsfrågan är ett växande problem för Sverige i och med att befolkningen blir allt äldre. Vi menar dock att det är orättvist att lägga över ansvaret för problemet i så pass hög grad på individen. Det finns två andra parter, nämligen staten och företagen, som har betydligt större möjlighet att hantera detta än en medlem i Transport som kanske har svårt att orka ett helt arbetsliv redan i dag och som riskerar att få en pension som inte går att leva på, säger Tommy Wreeth.
Byggnadsfacket har liknande kritik att framföra. Facket saknar satsningar på arbetsmiljö och arbetslivsfrågor, men framför allt uppger många medlemmar att de är oroliga för att inte kunna arbeta fram till dagens pensionsålder.
– Sveriges byggnadsarbetare har ett hårt, slitsamt och farligt arbete. För många är diskussionen om att höja pensionsåldern svår att acceptera och förstå. Deras verklighet handlar istället om att orka arbeta ett helt arbetsliv, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.
Fackförbundet ST tycker att ett förlängt arbetsliv måste förenas med satsningar på arbetsmiljön.
– Stressen och arbetsbelastningen måste minska. Inflytande över arbetstiden måste öka. Vi vill se fler åtgärder från arbetsgivaren och regeringen för ett hållbart arbetsliv, säger ordföranden Britta Lejon.