Få ansöker om dispens från hjälmkrav

Två ansökningar om dispens från hjälmkravet för terrängskoter och fyrhjuling har hittills kommit in till transportstyrelsen. "Vi är mycket restriktiva när det gäller dispensen", säger Olof Stenlund, utredare på transportstyrelsen.

Sällsynt. Bara två ansökningar om dispens när det gäller hjälmkravet för terrängskoter och fyrhjuling har kommit in till Transportstyrelsen.

Sällsynt. Bara två ansökningar om dispens när det gäller hjälmkravet för terrängskoter och fyrhjuling har kommit in till Transportstyrelsen.

Foto: Emma Eriksson

NORRBOTTEN2016-01-13 20:52

Det finns ett antal generella undantag i föreskrifterna när det gäller hjälmkravet för terrängskoter och fyrhjuling, som infördes vid årsskiftet. Generella undantag gäller till exempel om man i servicearbete färdas ett antal kortare sträckor och om hjälmen skulle försvåra arbetet när man mellan sträckorna måste lämna fordonet för att fullgöra arbetet.

Utöver det kan man ansöka om individuell dispens hos transportstyrelsen, som fått många frågor kring just detta. Men när det gäller de faktiska ansökningarna har det inte direkt varit något högtryck.

– Vad jag vet har det kommit in två ansökningar - en ansökan från ett kraftbolag och en från en renskötare. Att det kostar och att folk får höra att vi kommer vara restriktiva kan ju ha påverkat hur många som ansökt, säger Olof Stenlund, utredare på transportstyrelsen.

Att ansöka om dispens kostar 2300 kronor – en kostnad som måste betalas oavsett om ansökan bifalles eller ej.

Varje ansökan bedöms för sig och enligt Olof Stenlund finns inga exakta kriterier, utan man gör en sammanvägd bedömning.

– Vi utgår från flera faktorer. Om det är av medicinska skäl, tittar vi på hur stort problemet är. Vi ser till vad man har för möjligheter till alternativa transporter och hjälmar, säger Olof Stenlund och fortsätter:

– Vi är mycket restriktiva när det gäller dispensen för hjälmkravet. Det ska mycket till för att det beviljas.

Företag och organisationer som kontaktar transportstyrelsen om hjälmkravet omfattas ofta redan av de generella undantagen.

– Skogshuggare eller postbärare, till exempel. Men undantaget gäller dock inte när man kör till och från området där jobbet ska utföras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om