Extremt milt februariväder: "Klimatet förändras"

Det var mellan åtta och tio grader varmare än normalt i Norrbotten de sista dagarna i februari, det enligt SMHI:s klimatdata. "Trenden pekar uppåt", säger klimatforskaren Gustav Strandberg vid SMHI.

De höga temperaturerna är långt över det normala, men under veckan kommer vintertemperaturerna tillbaka.

De höga temperaturerna är långt över det normala, men under veckan kommer vintertemperaturerna tillbaka.

Foto: Montage

Norrbotten2021-03-01 17:30

Men samtidigt, förklarar Gustav Strandberg, går det inte att fastslå att en isolerad väderhändelse beror på klimatförändringarna. 

– Det är lite slumpen som styr vädret. Ibland förs det in varm luft från sydväst och ibland kommer det kall luft från norr. Det vi vet är att klimatet blir varmare, säger han. 

Temperatursvängningar, som den som skedde förra veckan, vet man inte säkert om de beror på klimatförändringarna. 

– Det är inte riktigt klarlagt att den här typen av svängningar blir vanligare. Det finns en del forskning kvar att göra, säger Gustav Strandberg. 

Samtidigt förklarar han att om ett vädersystem likt helgens lågtryck dragit in över Skandinavien för 50 år sedan, hade det sannolikt inte blivit lika varmt som det blev under den gångna helgen. 

Söndagens milda väder var bara 0,3 grader ifrån värmerekordet i Luleå för en februarimånad. Det var 9,5 grader. Den 1 februari 1993 var det 9,8 grader i Luleå. Den varmaste temperaturen som någonsin mätts upp i Norrbotten i februari är 10,7 grader i Övertorneå den 23 februari 1990. 

Enligt Gustav Strandberg blir värmeböljor på sommaren allt vanligare, i takt med att köldknäppar på vintrarna blir allt ovanligare. 

– Det är uppenbart så att de senaste 50–100 åren har blivit varmare. Vår uppgift är att bena ut vad som beror på naturliga variationer och vad som beror på uppvärmningstrenden, säger han. 

Förklaringen till det allt varmare klimatet är ökade halter av växthusgaser. 

– De naturliga variationerna är inte borta, men den människodrivna faktorn är den stora just nu, säger Gustav Strandberg. 

Klimatologen Sverker Hellström på SMHI konstaterar liksom Gustav Strandberg att trenden ser likadan ut för hela landet. 

– Det blir varmare, säger han. 

Men trots klimatförändringarnas påtagliga effekter så är det inte försent att stoppa utvecklingen. 

– Vi har redan en klimatförändring och vi har intecknat oss för lite till, men vi kan fortfarande begränsa det. Det finns alltid en anledning att fortsätta anstränga sig. En och en halv grad är bättre än två grader, säger Gustav Strandberg. 

– Framtidens klimat är inte förutbestämt, utan det beror på vilka utsläpp vi kommer ha i framtiden. För att kunna dra korrekta slutsatser krävs det många observationer under lång tid, säger Strandberg. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!