”Extremt” inom tandvården

Den som försökt få tid hos tandläkaren den senaste tiden har troligen fått vänta väldigt länge. Ända sedan hösten har trycket på Folktandvården varit extremt högt.

VÅRDUTMANINGAR. Tandvårdens utmaningar är flera. Ökad                                       asylinvandring, där många har stora tandvårdsbehov, tillsammans med en åldrande befolkning och unga som inte intresserar sig för de mängder av lediga jobb som finns inom vården. Det har lett till långa köer i Norrbotten.

VÅRDUTMANINGAR. Tandvårdens utmaningar är flera. Ökad asylinvandring, där många har stora tandvårdsbehov, tillsammans med en åldrande befolkning och unga som inte intresserar sig för de mängder av lediga jobb som finns inom vården. Det har lett till långa köer i Norrbotten.

Foto: Mats Andersson / Scanpix

Norrbotten2016-06-24 09:00

Den bilden bekräftar Agneta Abrahamsson, verksamhetschef vid Folktandvården.

– De vuxna som väntar på en vanlig undersökning har fått vänta extra länge, säger hon. Från hösten och fram till nu har det varit ett extremt läge.

Orsaken är att vårdbehoven har förändrats i och med den senaste tidens stora asylinvandring.

– Vi har en prioritetsordning som vi följer. Många av de nyanlända har akuta behov av tandvård.

I tandvårdens prioritetsordning hamnar de med akuta behov först i kön. Även barn prioriteras, medan vanliga undersökningar av vuxna många gånger har fått stryka på foten.

– De som har drabbats värst av det här är egentligen friska människor, säger Tomas Josefsson divisionschef på Folktandvården, som samtidigt försäkrar att tandvården klarar de akuta behoven.

Stafettläkare har använts i bland annat Pajala, en ort med både många flyktingar och många vakanser inom vården. Men flyktingströmmen till Sverige och Norrbotten minskar nu. Även trycket på tandvården har minskat något de senaste veckorna, vittnar Abrahamsson om. Nu blir istället ett mer långsiktigt arbete ännu viktigare för att klara av en framtid där de äldre blir allt fler, stora pensionsavgångar som stundar, och lediga jobb som inte blir tillsatta.

– Även om vi skulle få in alla nyanlända i tandvården, vilket vi skulle älska, skulle det inte ändå inte räcka för att täcka upp alla vakanser hos oss, säger Josefsson. Någon sa att om vi fick alla unga i Norrbotten att söka sig till tandvården, skulle det ändå inte räcka för våra behov.

För att avhjälpa problemet med bemanning använder Folktandvården nya sätt att arbeta med för få resurser. Mer lagarbete ska göra arbetet effektivare och ge snabbare genomströmning av patienter. Samtidigt är tanken att lagarbete ska ge fler möjligheten att testa nya saker och utvecklas på sin arbetsplats. Ett nystartat ungdomsråd ska ge unga anställda en chans att påverka sin arbetsplats och skicka en signal om att även unga röster lyssnas på. Kort sagt: Folktandvården försöker bli en mer attraktiv arbetsgivare.

– Många gånger rankas ju Ikea som den mest attraktiva arbetsgivaren, säger Josefsson. Tydligen är det för att man upplever att Ikea har ett bra värdegrundsarbete, men varför skulle inte tandvården i Norrbotten kunna bli Sveriges bästa arbetsgivare? Vi har ett bra värdegrundsarbete, men kanske måste vi bli bättre på att kommunicera ut det.

Så prioriterar Folktandvården olika patientgrupper

1. Barn som behöver akut vård hamnar högst upp på listan. Även asylsökande barn hamnar här.

2. Vuxna med akuta besvär. Även asylsökande vuxna har rätt till akuthjälp.

3. Övrig tandvård (rotfyllningar och liknande) för barn och ungdomar

4. Tandvård av äldre och funktionshindrade

5. Tandvård som ett led av annan kortvarig sjukdom

6. Tandvård av vuxna med Frisktandvårdsavtal.

7. Tandvård av vuxna utan avtal.

Källa: Norrlands läns landsting

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om