Experterna: 10 frågor och svar om coronavaccinet

Hur bra skydd har vaccinet, vilka biverkningar har man sett och hur vet jag när det är min tur att få sprutan? Region Norrbottens chefläkare Pia Näsvall och smittskyddsläkaren Anders Nystedt har svaren.

Vi ställde frågor om coronavaccinet till två av norrbottens sjukvårdexperter.

Vi ställde frågor om coronavaccinet till två av norrbottens sjukvårdexperter.

Foto: Montage

Norrbotten2021-02-06 16:00

Hur bra skyddar vaccinet?

– Olika för olika vacciner. Men de tre aktuella vaccinerna har alla bra skyddseffekt. Det som varit är att Astra Zenecas vaccin haft lite svagare effekt hos äldre människor. Därför vill man avvakta med det vaccinet och prioritera Pfizers och Modernas till de över 65 år och ge AZ’s vaccin till gruppen under 65, säger Anders Nystedt.

Hur många sorters vaccin finns det?

– För närvarande finns i Sverige, i alla fall snart 2 stycken så kallade mRNA-vacciner, dessa är Pfizers och Modernas, och ett så kallade vektor-vaccin (Astra Zeneca). Sen finns totalt ett tiotal vacciner till ute i världen men alla är inte upphandlade till Sverige/EU. Bland annat en tredje ”sort” som kallas adjuvant-vaccin. Ett sådant kommer till EU fast senare i år, säger Anders Nystedt.

Ska barn under 18 år vaccineras?

– Just nu är det bara 18-åringar och äldre som ska vaccinera sig. Barn får oftast lindrigare symptom och smittspridningen är också mindre bland barn, men kanske i framtiden, säger Pia Näsvall.

Hur får jag veta när det är min tur?

– Vi kommer att vara tydliga via 1177, mediaannonser och sociala medier. Regionen kommer att gå ut med tydlig information om när det är din tur, säger Pia Näsvall.

– Det kommer i media! De som är över 65 år kommer dessutom att få brevutskick, säger Anders Nystedt.

Vilka biverkningar har man sett?

– Vi har sett få och lindrigare biverkningar. Man kan få lite svullnad vid insticket och bli lite öm. Lättare allergiska reaktioner kan även förekomma, säger Pia Näsvall.

– Egentligen mest förväntade vaccinbiverkningar ont i armen plus lite ”hurvig”. Värst har det varit för yngre som fått mRNA-vaccin. Det har ju varit rätt mycket prat om allergiska biverkningar men dom har varit väldigt sällsynta och lätta att behandla. Verkar funka fint, säger Anders Nystedt.

Räknas man till fas om man är född 1956 men inte fyllt 65 ännu?

– Det spelar ingen roll vilken månad man är född i. Är man född 1956 så räknas man till fas två, säger Pia Näsvall.

Kommer sjukvården klara att vaccinera alla som vill innan sommaren?

– Ja, förutsatt att vi får vaccin. Det är egentligen det som styr hur fort vi kan vaccinera, annars är vi beredda, säger Pia Näsvall.

Gör det ont att vaccinera sig?

– Det är en väldigt fin och liten nål, sen sprutar man bara in en liten mängd vaccin i kroppen. Det kan spänna lite i armen vi vaccinationen men annars är det ganska lindrigt, säger Pia Näsvall.

– Ja, nål i armen. Men absolut inte värre än blodprovstagning eller annan vaccination, säger Anders Nystedt.

Kan jag leva "som vanligt" efter att jag har tagit vaccinet?

– Man ska först och främst ha tagit båda doserna av vaccinet. Sen måste man också vänta i några veckor för att vaccinet ska börja verka. Genom att fler vaccineras kommer vi även närmare ett faktiskt "normalt liv" så jag uppmuntrar alla som kan att ta det, säger Pia Näsvall.

– Nja, man bör nog vänta tills ”det stora flertalet” är vaccinerade. Då hoppas jag att allt kan återgå till det normala, säger Anders Nystedt.

Är vaccinet vältestat?

– Ja det är vältestat, säger Pia Näsvall.

– Ja, väldigt stora studier finns presenterade. Sen finns ju länder där man vaccinerat mycket mer än i Sverige/EU – exempelvis USA, England och Israel. Väldigt lite problem och väldigt bra effekt verkar det som där, säger Anders Nystedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!